Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığ...

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Nükleer Enerji Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü; atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanması ile ilgili enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve araştırma çalışmalarını yürüten mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Nükleer Enerji Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Nükleer Enerji Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Nükleer Enerji Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği nedir
Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Nükleer Enerji Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Nükleer Enerji Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

2- TÜBİTAK

3- Türkiye Elektrik İletim AŞ

4- Türkiye Elektrik Üretim AŞ

5- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

 

Ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş olanakları oldukça sınırlıdır. Ancak bu mesleğin eğitimi sınırlı sayıda kişiye verildiğinden meslek elemanları araştırmaya yönelik kuruluşlarda görev alırlar. Bu meslekte yabancı dil çok önemli olduğundan, yabancı dil bilgisi iyi olanlar (özellikle İngilizce) daha iyi şartlarda ve daha kolay iş bulabilmektedirler.

 

Nükleer enerji santrallerinde, enerji sektöründe, endüstriyel üretim tesislerinde, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında, sağlık fiziği bağlamında hastane ve tıbbi laboratuvarlarda, kamu kurumlarında genellikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) ve TEAŞ'ta çalışabilirler. Ülkemizde bu mesleği edinen öğrencilerin bir kısmı da yurt dışında çalışmaktadırlar. Bunların dışında üniversitenin bu bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışma olanağı da vardır.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Nükleer Enerji Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Nükleer Enerji Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Alanı ile ilgili yeni teknolojiler üzerinde araştırma yapar, proje ve rapor hazırlar.

2- Konusuyla ilgili kullanılacak malzeme ve maddelerin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar çalışmaları yapar.

3- Nükleer reaktörlerin ana ve güvenlik sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde görev alır.

4- Nükleer santrallerde üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılabilir duruma getirilmesine yönelik teknik çalışmalar yapar.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Nükleer Enerji Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Nükleer Enerji Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Nükleer enerji mühendisleri nükleer enerji ile çalışan enerji santrallerinde veya araştırma kurumlarında çalışırlar. Santrallerde çalışma ortamı kapalı ve oldukça gürültülüdür. Nükleer enerji mühendisi çalışırken tüm mühendislik dalları, özellikle bilgisayar elektrik, makine, metalurji mühendisleriyle, teknikerlerle, işçilerle ve işletmecilerle iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Nükleer santraller ve test laboratuvarlarında kullanılan, araştırma reaktörü ölçme cihazları vb. araç-gereç ve ilgili malzemeler

3- Teknik çizim malzemeleri

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Nükleer Enerji Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Nükleer Enerji Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Nükleer Enerji Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Nükleer Enerji Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akışkanlar Mekaniği
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Fizik
  5. Genel Kimya
  6. İngilizce
  7. Isı Aktarımı
  8. Malzeme Bilgisi
  9. Matematik
  10. Modern Fizik
  11. Mühendislik Ekonomisi
  12. Mühendislik Matematiği
  13. Mühendislik Yöntemleri
  14. Mukavemet
  15. Nükleer Elektroniğe Giriş
  16. Nükleer Fizik
  17. Nükleer Mühendisliğe Giriş
  18. Nükleer Reaktör Analizi
  19. Nükleer Reaktör Analizine Giriş
  20. Nükleer Reaktör Kontrolü
  21. Nükleer Reaktör Mühendisliği
  22. Nükleer Yakıt Çevrimi
  23. Nükleer Yakıt ve Malzeme
  24. Programlama
  25. Sayısal Yöntemler
  26. Termodinamik
  27. Türk Dili

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Nükleer Enerji Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Nükleer Enerji Mühendisliği bölümüne son beş yılda sadece 1 kontenjan verilmiş.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Nükleer Enerji Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bedence sağlam olmalı.

2- Bilimsel meraka sahip olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Fizik ve matematik konularına ilgi duymalı ve bu alanlarda başarılı olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Soğukkanlı olmalı, hızlı ve doğru karar verebilmeli.

9- Sorumluluk duygusu gelişmiş olmalı.

10- Üst düzeyde genel yeteneğe,

11- Yaratıcı olmalı.

 

Nükleer Enerji Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Nükleer Enerji Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Nükleer Enerji Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Nükleer Enerji Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Nükleer Enerji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8gRotY-Pjhmi7QU1fWG-e9hwUyksjTus_bTCP9Ntkb11vlYxijfQ9puxipSGIFgzBF6rYqswE8m172cnLXWjV1EII6Yp8cxuw9OcbQHvs4Wni1FeCLhlNlVwcWMjqT5uDmv7aTgDdHYpM/s16000/nukleer-enerji-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8gRotY-Pjhmi7QU1fWG-e9hwUyksjTus_bTCP9Ntkb11vlYxijfQ9puxipSGIFgzBF6rYqswE8m172cnLXWjV1EII6Yp8cxuw9OcbQHvs4Wni1FeCLhlNlVwcWMjqT5uDmv7aTgDdHYpM/s72-c/nukleer-enerji-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/nukleer-enerji-muhendisligi-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/nukleer-enerji-muhendisligi-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content