Mimarlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde...

Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Mimarlık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mimarlık bölümü nedir, puan türü nedir, Mimarlık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Mimarlık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Atama puanları yüksek olsa da ülkemizde halen en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Mimarlar gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse de özelde faaliyet gösterebildiği için boşta kalma durumu söz konusu olamaz. Maaş/kazanç konusunda da yeterince tatmin edici bir bölümdür. Lütfen tüm başlıkları dikkatle okuyunuz.

 

Mimarlık Bölümü Nedir?

Mimarlık bölümü; her çeşit yapının, kullanıcıların ihtiyaçlarına ve olanaklarına göre tasarımını yapan ve yapımını denetleyen mimarları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Mimarlık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Mimarlık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Mimarlık, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Mimarlık baraj puanı da 180 puandır. Mimarlık bölümü tercihinde ayrıca sıralama barajı da bulunmaktadır. Bu bölümü tercih edebilmeniz için sayısal puan türünde ilk 250 bin kişi arasında olmanız gerekmektedir.

 

Mimarlık nedir
Mimarlık

Mimarlık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mimarlık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mimarlık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

2- Belediyeler

3- Büyük İnşaat Firmaları
4- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

5- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

6- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü

7- Kültür ve Turizm Bakanlığı

8- T.C.Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü

9- Üniversiteler

10- Vakıflar Genel Müdürlüğü

 

**Mimarlar, inşaat firmalarında, işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler. Ayrıca, Bayındırlık Bakanlığı, İmar ve İskân Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler gibi kamu kuruluşları yanında özel şirketlerde de çalışabilir ve büro açabilirler.

**Mimarlık alanında bilgisayar kullanımı ve teknolojik gelişmeler, çizim, fiyat belirleme ve hesaplama işlemlerini kolaylaştırsa da bu alanda yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen elemanlara ihtiyaç vardır.

**Ülkemizde mimarlık fakültelerini bitiren kişiler hemen mesleğe başlayıp, büro açabilmektedirler. Oysa çoğu Avrupa ülkesinde mezun olduktan sonra yetkili olarak çalışabilmek için tecrübeli bir kişinin yanında belirli bir süre çalışma şartı aranmaktadır. İleriki yıllarda böyle bir zorunluluk getirilebilir.

 

Mimarlık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mimarlık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mimarlık mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bina tasarımı ile ilgili yapısal tasarım, inşaata ait ve mühendislik ile ilgili problemleri çözümler,

2- Binalarda değişiklik veya onarım için plan yapar.

3- Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler,

4- Binanın planını çizer,

5- Bir proje tasarısı için araştırma metotlarını kullanarak özet bilgi hazırlar,

6- Planlama kavramlarını binaya ve çizimleri tüm planlamaya dönüştürebilmek için gerekli endüstri, organizasyon, tüzük ve usuller doğrultusunda çalışır.

7- Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer,

8- Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler,

9- Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler,

10- Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar,

11- Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir,

 

Mimarlık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mimarlık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mimarlık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Mimarlar, bürolarda görev yaparlar, çalışma genellikle temiz ve iyi aydınlatılmış bir ortamda ayakta yürütülür. Etüd çalışmaları ve bina yapımının denetlenmesi aşamalarında ise ortam tozlu, gürültülü, sıcak veya soğuk olabilir. Çalışırken inşaat mühendisi, elektrik mühendisi, teknik ressam, şehir plancıları, bina inşaatı ve çevre düzenlemesiyle uğraşan diğer kişilerle iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Aydınger kağıdı

2- Bilgisayar vb.

3- Çalışma masası

4- Kırtasiye malzemeleri

5- Maket yapmak için çeşitli malzemeler

6- T Cetveli, gönye gibi diğer çizim aletleri

 

Mimarlık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mimarlık maaşları 6000-7000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mimarlık maaşları 5000-10000 lira arasındadır.

 

Mimarlık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Mimarlık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Mimarlık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Mimarlık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Bilişim Kuramları ve Uygulamaya Giriş
  4. Binalarda Çevresel Sistemler
  5. Çevresel Tasarım
  6. Detay İlkeleri
  7. Grafik Anlatım
  8. İngilizce
  9. Kent Planlama ve Kentsel Tasarım İlkeleri
  10. Malzeme ve Yapı Bileşenleri
  11. Matematik
  12. Mesleki Uygulama
  13. Mimari Tasarımı
  14. Mimarlığa Giriş
  15. Mimarlık Tarihi
  16. Peyzaj Tasarımı
  17. Restorasyon ve Koruma İlkeleri
  18. Statik ve Malzeme Mekaniği
  19. Strüktürel Tasarım
  20. Strüktürlerin Davranış ve Analizi
  21. Temel Tasarım
  22. Türk Dili
  23. Yapı Şantiyesi Kazı
  24. Yapı ve Kaplama Malzemeleri
  25. Yapı ve Topoğrafya

 

Mimarlık Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mimarlık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mimarlık bölümüne son beş yılda toplam 275 kontenjan verilmiş ve mezunlar 91 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Mimarlık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mimarlık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkalarını etkileyebilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip olmalı.

5- Görsel sanatlara ilgi duymalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.

9- Titiz ve düzenli olmalı.

10- Yaratıcı, estetik görüş sahibi olmalı.

11- Yeniliklere ve eleştiriye açık olmalı.

 

Mimarlık Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mimarlık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Mimarlık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Mimarlık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Mimarlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Mimarlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH1UnL7SetAM4Yb-aagQRngtk9swBwCbXBu0gHl-X15N6srNeCqKb8XvgX9C_BvTGfP2W8xq-cH-oS2fKb7aNxs9D4gKd8JolYK0mk9Rqfrcye9E9KuGiH2Q3y7ePVG29132wcsx5lumLP/s16000/mimarlik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH1UnL7SetAM4Yb-aagQRngtk9swBwCbXBu0gHl-X15N6srNeCqKb8XvgX9C_BvTGfP2W8xq-cH-oS2fKb7aNxs9D4gKd8JolYK0mk9Rqfrcye9E9KuGiH2Q3y7ePVG29132wcsx5lumLP/s72-c/mimarlik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/mimarlk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/mimarlk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content