Matematik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Matematik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...

Matematik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Matematik Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Matematik Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Matematik Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Matematik Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Matematik Mühendisliği bölümü; endüstride ve bankacılıkta sorunların matematik yolu ile analizini yapan ve çözüm yollarını geliştiren mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Matematik Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Matematik Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Matematik Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Matematik Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Matematik Mühendisliği nedir
Matematik Mühendisliği

Matematik Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Matematik Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Matematik Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bilgisayar yazılım şirketleri

2- Çeşitli kuruluşlarla bankaların bilgi işlem birimleri

3- Devlet İstatistik Enstitüsü

4- Endüstri kuruluşları

5- Kamu veya özel sektöre ait bankalar

6- Maden Tetkik Arama

7- Milli Prodüktivite Merkezi

8- Özel ve resmi fabrikalar

9- Sigorta şirketleri

10- TÜBİTAK

11- Üniversitelerin araştırma laboratuvarları

 

Matematik mühendisleri aldıkları eğitim sonrasındaki seçimleriyle kendi kariyerlerini kendileri şekillendirebilirler. Mezunlar; veri bilimi (data science), iş analisti, yazılım geliştirme, Ar-Ge, kodlama, robotik kodlama, gömülü sistemler ve finans gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilirler. Matematik mühendisleri genellikle yazılım ya da finans alanında çalışırlar. Örneğin, bir matematik mühendisi herhangi bir bankanın teknoloji birimde çalışabilir. 

Matematik mühendisleri Türkiye İstatistik Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da görev alabilirler. Tabii bunun için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeleri gerekir. Bunun yanında TÜBİTAK bünyesinde çalışan matematik mühendisleri de vardır. 

Tüm disiplinler gibi matematik mühendisliği de akademik kariyer yapmaya elverişli bir bölümdür. Mezunlar gerekli şartları sağladıklarında araştırma görevlisi olarak çalışmak için üniversitelere başvurabilirler. Tüm bunların yanında, bir matematik mühendisi bilgisayar ve yazılım sistemlerinin var olduğu herhangi bir alanda veya şirkette çalışabilir.

 

Matematik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Matematik Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Matematik Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Endüstri ve bilgisayar bilimlerinin gelişimi alanında çalışmak.

2- Gerektiğinde bilgisayar laboratuvarı gibi alanlarda çalışma göstermek.

3- İş alanında meydana gelen problemlerin matematiksel modüllerini oluşturmak.

4- Matematiksel analiz yapmak.

5- Mesleki anlamda personel eğitimleri düzenlemek.

6- Problem çözmede farklı bilgisayar ve bilgisayar programlarından faydalanmak.

7- Problemleri çözmek ve yorumlamak.

8- Problemlerin çözümleri için farklı yöntemler geliştirmek.

9- Temel olarak finans ve yazılım alanlarında kendilerini geliştirerek, iş yerindeki çözümleri bu alanlarla birleştirmek.

10- Teorik çalışmalarını uygulama alanına dökmek adına çalışmalar yapmak.

 

Matematik Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Matematik Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Matematik Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Matematik mühendisleri görevlerini normal sıcaklıkta ve aydınlatılmış temiz büro ortamlarında, çok kere tek başlarına ve sayılarla uğraşarak yaparlar. Görevleri gereği zaman zaman diğer çalışanlarla iletişimde bulunabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar ve bilgisayar programları

2- Hesap makinesi

3- Büro ile ilgili çeşitli araç-gereç

 

Matematik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Matematik Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Matematik Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Matematik Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Matematik Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Matematik Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Matematik Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Matematik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akışkanlar Mekaniği
  2. Algoritma ve Veri Yapıları
  3. Analitik Geometri
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  5. Ayrık Matematik
  6. Bilgisayar Tasarımı
  7. Bilgisayar Teknolojileri
  8. Cebir
  9. Devlet Bütçesi Kamu Harcamaları
  10. Diferansiyel Denklemler
  11. Diferansiyel Geometri
  12. Dinamik
  13. Finans Matematiği
  14. Finansal ve Maliyet Muhasebesi
  15. Fizik
  16. İngilizce
  17. İntegral Denklemler
  18. İntegral Dönüşümler
  19. İş Hukuku
  20. İşletim Sistemleri
  21. İstatistik
  22. Kimya
  23. Kısmi Diferansiyel Denklemler
  24. Kompleks Analiz
  25. Lineer Cebir
  26. Lineer Programlama
  27. Malzeme
  28. Matematik Analiz
  29. Matematik Lojik
  30. Matematik Mühendisliğine Giriş
  31. Matematik Tarihi
  32. Nümerik Analiz
  33. Olasılık Teorisi
  34. Optimizasyon Teknikleri
  35. Programlama Dilleri
  36. Sigorta Matematiği
  37. Statik ve Mukavemet
  38. Türk Dili
  39. Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları
  40. Yöneylem Araştırması

 

Matematik Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Matematik Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Matematik Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 34 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Matematik Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Matematik Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

4- Olayları analiz edebilme ve sonuçları matematik dili ile ifade edebilme gücüne sahip olmalı.

5- Planlı çalışmayı bilmeli.

6- Sayılarla akıl yürütebilme yeteneği bulunmalı.

7- Sorumluluk sahibi olmalı.

 

Matematik Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Matematik Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Matematik Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Matematik Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Matematik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Matematik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmAzYagTxKPwf9f6k1Ub5Wg-KHLp0lSkOD588vm3XXoUSOqT85WxQU9n8Vv-5pVDEKOtRk5-goRvIE8D90tlMagX4_0EWanE1cABa7NEywFPmHCPmJ2Tqqxz2Zg8yu0umu25DhUvy_ubPS/w320-h157/matematik-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmAzYagTxKPwf9f6k1Ub5Wg-KHLp0lSkOD588vm3XXoUSOqT85WxQU9n8Vv-5pVDEKOtRk5-goRvIE8D90tlMagX4_0EWanE1cABa7NEywFPmHCPmJ2Tqqxz2Zg8yu0umu25DhUvy_ubPS/s72-w320-c-h157/matematik-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/matematik-muhendisligi-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/matematik-muhendisligi-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content