Ergoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Ergoterapi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...

Ergoterapi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ergoterapi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ergoterapi bölümü nedir, puan türü nedir, Ergoterapi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ergoterapi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

'Ergo' kelimesi Yunanca kökenli olup 'iş' anlamına gelmektedir. Ruhsal veya fiziksel engeli bulunan bireyleri duruma yönelik aktivitelerle yeniden topluma kazandırmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ergoterapi, bir diğer adı ile uğraşı terapisi, bünyesinde sanat, müzik, resim, el işi, fiziksel aktiviteler, motor-fonksiyon terapisi, duyumsal algı sağlama egzersizleri, yaşamı idame ettirebilme egzersizleri gibi bir çok etkinliği barındırmaktadır.

 

Ergoterapi Bölümü Nedir?

Ergoterapi bölümü; özellikle herhangi bir hastalık ve benzeri bir rahatsızlık nedeniyle hayattan kopmuş ya da kendini kültürel sebeplerle dışlanmış hisseden bireylerin günlük yaşama ve anlamlı aktivitelere katılımlarını sağlamak için çeşitli çalışmalarda bulunan ergoterapistleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Ergoterapi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Ergoterapi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ergoterapi, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ergoterapi baraj puanı da 180 puandır.

 

Ergoterapi nedir
Ergoterapi

Ergoterapi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ergoterapi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ergoterapi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bakım Merkezleri

2- Bakımevleri

3- Devlet Hastaneleri

4- Huzurevleri

5- Özel Dal Merkezleri

6- Özel Okullar

7- Sığınma Evleri

8- Sivil Toplum Kuruluşları

9- Terapi Merkezleri

10- Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri

11- Üniversite Hastaneleri

12- Üniversiteler

 

***Ergoterapi bölümü oldukça önemli ve değerli bölümlerden bir tanesidir. Geniş bir yelpazeye yayılan çalışma alanları mevcuttur. Bundan dolayı ergoterapist olan kişilerin işsiz kalma olasılığı azdır. İş imkanları çok olan bu bölüm, gençlerin tercihleri arasındadır. Şu anda değerli olsa da gün geçtikçe daha da değerlenecek bir bölümdür.

 

Ergoterapi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ergoterapi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ergoterapi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bireysel veya grup olarak mesleki, eğitimsel, sosyal ve sanatsal aktivitelerin kullanımı ile ilgili rehabilitasyon programları yapar ve uygular.

2- Duyu-algı-motor bütünleşme eğitimini sağlar ve bu alanda iş uğraşı terapisi uygular.

3- Engelli bireylerin ev, iş ve okul ortamlarında işlevselliğini değerlendirerek performansını en üst seviyeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur.

4- Engelli bireylerin fiziksel veya zihinsel engeli sonucunda oluşan kısıtlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve işlerini sürdürebilmesini sağlayacak uygulamalar yapar.

5- Engelli bireylerin fiziksel, duygusal, psikososyal ve gelişimsel yeterliliklerini uygun ölçüm ve test yöntemlerini kullanarak değerlendirir.

6- Engelli bireylerin topluma katılımını etkileyen kişisel ve çevresel faktörleri değerlendirir.

7- Günlük yaşamda bağımsızlığı sağlamak adına gerekli yöntem, araç ve gereçleri belirleyerek kullanımlarını öğretir.

8- Toplumdan dışlanmış olan bireylerin yeniden topluma kazandırılması için gerekli değerlendirmeleri ve rehabilitasyon işlemlerini yürütür.

 

***Fiziksel, zihinsel ve ruhsal bozukluğu olan kişilerin günlük yaşam aktiviteleri ve çalışma becerilerini düzenleyerek yaşam kalitesi ve sağlıklarını  koruyan, geliştiren bir alandır. Rehabilitasyonun olmazsa olmaz kişi merkezli çalışan bir disiplinidir. Kişi merkezli yaklaşımı ile Ergoterapist kişiye, çevreye ve aktiviteye odaklanır. Kişinin bilişsel, ruhsal  ve fiziksel kapasitesini anlamlı ve amaçlı aktiviteler yolu ile arttırır.

***Gerçek yaşam koşullarında kişinin bağımsızlığını değerlendirir, mimari engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapar, aile ve toplumu dezavantajlı bireyle ilgili eğitir. Örneğin ev ortamında kişiye özel tutunma barları, tuvalet, banyo ve mutfak adaptasyonları gibi. Aktivitede ve aktivite sırasında kullanılan araçlarda  kişinin durumuna göre adaptasyonlar yaparak  bağımsızlığı artırır. Örneğin elinde kavraması olmayan bir kişi için kaşık ve çatalın sapını değiştirmek gibi.

 

Ergoterapi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ergoterapi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ergoterapi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Ergotrapistler; hastaneler ve rehabilitasyon merkezi gibi kapalı mekanlarda görev yapar. Çalışma ortamı oldukça güvenli, temiz ve sterildir. Çalışırken genellikle ayakta ve çeşitli aletler kullanırlar. Birinci derecede uğraş konusu insanlardır. Görev sırasında hekimler, fizyoterapistler, meslektaşları, hastalar, özürlüler ve yaşlılar ile sürekli iletişim halindedir. Dikkat gerektiren bir çalışma gerçekleştirirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Tedavi topları

2- Kum torbası, ağırlıklar

3- Vakum

4- Servikal traksiyon aleti

5- Oyuncaklar

6- Yap-bozlar

 

Ergoterapi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ergoterapi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ergoterapi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Ergoterapi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Ergoterapi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ergoterapi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ergoterapi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Ergoterapi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anatomi
  2. Büyüme ve Gelişim
  3. Dans ve Hareket Tedavisi
  4. Engellilik Psikolojisi
  5. Ergoterapi Teorileri
  6. Ergoterapide Aktiviteler
  7. Ergoterapide Etik ve Profesyonel Gelişim
  8. Ergoterapide Yönetim
  9. Ergoterapiye Giriş
  10. Fizyoloji
  11. Fonksiyonel Kinezyoloji
  12. Geriyatrik Rehabilitasyonda Ergoterapi
  13. Günlük Yaşam Aktiviteleri
  14. Kanıta Dayalı Ergoterapi Uygulamaları
  15. Kas İskelet Sistemi Fonksiyon Yetersizlikleri
  16. Kas İskelet Sistemi Hastalıklarında Ergoterapi
  17. Koruyucu Ergoterapi ve Çevresek Düzenlemeler
  18. Mesleki Rehabilitasyon
  19. Nörogelişimsel Bozukluklar
  20. Nörogelişimsel Bozukluklarda Ergoterapi
  21. Organizasyon ve Kayıt Sistemleri
  22. Ortez ve Biyomekanik
  23. Probleme Dayalı Ergoterapi Uygulamaları
  24. Psikiyatride Ergoterapi
  25. Psikoloji
  26. Sağlık ve İyi Olma için Stratejiler
  27. Temel Ölçme ve Değerlendirme Teknikleri
  28. Toplum Temelli Rehabilitasyon
  29. Yardımcı Teknoloji

 

Ergoterapi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ergoterapi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ergoterapi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Ergoterapi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ergoterapi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntıyı algılayabilmeli, yönergeyi izleyebilmeli.

2- Biyoloji, fizik ve psikolojiye ilgi duymalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- El ve parmak becerisi gelişmiş olmalı.

6- Empati kurabilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Temizliğe önem vermeli.

10- Yoğun dikkat yeteneği gelişmiş olmalı.

 

Ergoterapi Okuyanlar ve Ergoterapi Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ergoterapi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ergoterapi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ergoterapi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ergoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Ergoterapi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjL9TPdAEVBWq1SzqDekkvJfdf1nfbqeb2eIY30-9X57bzAC6HoU9eOqcI53DRMgqgVT4KmI_HnuYvfN5PY8RSyagkkyi6rlbTdRGcbeafmjOzmxPh8hZrsECummxn_30qYVGOaTl6ubrxH/s16000/ergoterapi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjL9TPdAEVBWq1SzqDekkvJfdf1nfbqeb2eIY30-9X57bzAC6HoU9eOqcI53DRMgqgVT4KmI_HnuYvfN5PY8RSyagkkyi6rlbTdRGcbeafmjOzmxPh8hZrsECummxn_30qYVGOaTl6ubrxH/s72-c/ergoterapi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/ergoterapi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/ergoterapi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content