Enerji Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Enerji Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...

Enerji Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Enerji Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Enerji Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Enerji Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Enerji Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Enerji Yönetimi Bölümü Nedir?

Enerji Yönetimi bölümü; endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumlu enerji yöneticilerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Enerji Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Enerji Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Enerji Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Enerji Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Enerji Yönetimi nedir
Enerji Yönetimi

Enerji Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Enerji Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Enerji Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Çevre Yardım Örgütleri

2- Enerji Firmaları

3- Geri Dönüşüm Şirketleri

4- Nükleer Enerji Firmaları

5- Perakende Satış ve Market Zincirleri

6- Rafineriler

7- Yardım Kuruluşları

8- Yenilenebilir Enerji Firmaları

 

Enerji yönetimi, tüm dünyanın yeni endüstriyel düzende tercih ettiği bir alan haline gelmiştir. Enerji yönetimi uzmanları bu yüzden enerji kaynaklarının planlanması, kullanımı ve geri dönüşümü gibi konularda çalışmalar yapabilecek gerek devlet, gerekse de özel sektörde çok fazla çalışma alanı bulabilirler. Ayrıca, devletin ilgili bakanlıklarında çeşitli görevler alabilirler. Devlet kurumlarında çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavından elde edilen puan belirleyici olur.

 

Enerji Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Enerji Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Enerji Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Endüstriyel işletmelerde özgül enerji tüketimini, mal üretimi ile enerji tüketimi ilişkisini, enerji maliyetlerini, işletmenin enerji yoğunluğunu izlemek ve bunları iyileştirici öneriler hazırlamak.

2- Enerji etüdlerinin ve VAP’ların hazırlanması ve uygulanması ile ilgili pazar araştırmaları yapmak, anlaşmaları hazırlamak ve uygulamayı kontrol etmek.

3- Enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların plânlarını, bütçe ihtiyaçlarını, fayda ve maliyet analizlerini hazırlamak ve üst yönetime sunmak.

4- Enerji ikmal kesintisi durumunda uygulanmak üzere ve Genel Müdürlük tarafından istenmesi halinde petrol ve doğal gaz kullanımını azaltmak amacıyla alternatif planlar hazırlamak.

5- Enerji kompozisyonunun değiştirilmesi ve alternatif yakıt kullanımı ile ilgili imkânları araştırmak, çevrenin korunmasına, emisyonların azaltılmasına ve sınır değerlerin aşılmamasına yönelik önlemleri hazırlayarak bunların uygulamasını koordine etmek.

6- Enerji tüketen ekipmanların verimliliklerini izlemek, bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılmasını koordine etmek.

7- Enerji tüketen sistemler, süreçler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek tadilatları belirlemek ve uygulanmasını koordine etmek.

8- Enerji tüketimini ve maliyetleri izlemek, değerlendirmek ve periyodik raporlar üretmek.

9- Enerji tüketimlerini izlemek için ihtiyaç duyulan sayaç ve ölçüm cihazlarının temin edilmesini ve montajını sağlamak üzere girişimlerde bulunmak.

10- Kanun kapsamında her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilmesi gerekli bilgileri hazırlamak ve Genel Müdürlüğe gönderilmek üzere yönetime sunmak.

11- Tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesine ve israfın önlenmesine yönelik önlemleri ve prosedürleri belirlemek, tanıtımını yapmak ve gerektiğinde eğitim programları düzenlemek.

 

Enerji Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Enerji Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Enerji Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Enerji Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Enerji Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Enerji Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Enerji Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Enerji Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Borçlar Hukuku
  4. Çevre Mevzuatı
  5. Ekonometri
  6. Ekonomi 
  7. Enerji Piyasaları ve Ticareti
  8. Enerji Şebeke Topolojisi
  9. Enerji Sektöründe Bilgisayar Uygulamaları
  10. Enerji Sistemleri Mühendislik Bilgisi
  11. Enerji Üretim Teknolojileri
  12. Enerji Yatırımları Yönetimi
  13. Genel Muhasebe
  14. Hukuka Giriş
  15. İngilizce
  16. İşletme Finansmanı
  17. İşletme Matematiği
  18. İşletme Yönetimine Giriş
  19. İstatistik 
  20. Meslek Ahlakı ve Ahilik
  21. Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Politikaları
  22. Türk Dili
  23. Yönetim Sistemleri

 

Enerji Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Enerji Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Enerji Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Enerji Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Enerji Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırma merakı bulunmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- İyi bir gözlemci olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Liderlik vasfı yüksek olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Enerji Yönetimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Enerji Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Enerji Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Enerji Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Enerji Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Enerji Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrNOTmVDejTu4FZqQfWqNP0FT-JR_iU5tv8R4xY-35auHSbaQ0WjrmyHydzYHl-PER1MdjTAw93h8LmQ6ifp3ymQ-b8b1eFXsOituvJSbVtBImIR7ig8mZ1JAhLXCoyANfCV61fwDNr2mh/w320-h153/enerji-yonetimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrNOTmVDejTu4FZqQfWqNP0FT-JR_iU5tv8R4xY-35auHSbaQ0WjrmyHydzYHl-PER1MdjTAw93h8LmQ6ifp3ymQ-b8b1eFXsOituvJSbVtBImIR7ig8mZ1JAhLXCoyANfCV61fwDNr2mh/s72-w320-c-h153/enerji-yonetimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/enerji-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/enerji-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content