Endüstri ve Sistem Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...

Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Nedir?

Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümü; hizmet ve ürünlerin en iyi biçimde üretimi ve dağıtımı için gerekli olan araç-gereç, bilgi, para ve malzemelerin etkin kullanımını sağlayacak olan sistemlerin tasarımını, planlamasını, kurulmasını ve denetimini yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Endüstri ve Sistem Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Endüstri ve Sistem Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Endüstri ve Sistem Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği nedir
Endüstri ve Sistem Mühendisliği

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Endüstri ve Sistem Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Endüstri ve Sistem Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bankalar

2- Belediyeler

3- Beyaz Eşya Fabrikaları

4- Devlet Demiryolları Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü

5- Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

6- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

7- İl Özel İdareleri

8- Kargo Şirketleri

9- Lastik ve Plastik sanayisi

10- Makine ve Kimya endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü

11- Otomotiv Sanayisi

12- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

13- Sosyal Güvenlik Kurumu

14- Turkcell

15- Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü

16- Üniversiteler

17- Vodafone

 

***Endüstri ve Sistem Mühendisleri, ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör işyerlerinde çalışabilirler. Bu açıdan iş alanları çok geniştir. Genel olarak üretim ve hizmetin bulunduğu her alanda, imalat sektöründe, lojistik sektöründe, bankacılık, sigortacılık, enerji, ulaştırma, turizm ve sağlık sektörlerinde iş imkanı bulunmaktadır.

***Ayrıca, Amerika'da mahkemelerde Endüstri Sistemleri Mühendisleri görev almaktadır. Gelecekte ülkemizde de bu alanda iş imkanının olacağı düşünülmektedir.

***Endüstri Sistemleri Mühendisi, üretim planlama ve kontrol, iş etüdü, yatırım planlaması, insan gücü planlaması, iş yeri düzenleme, proje yönetimi, iş değerlendirme ve ücret sistemleri ve yönetim bilişim sistemlerinde çalışmaktadır. Üretime destek sağlayan faaliyetler olan iş ve zaman etüdü, iş yeri düzenleme, hat dengeleme, verimlilik hesaplamaları, kapasite analizi faaliyetlerini yürütmektedir. Ayrıca, planlama ve kalite güvencesi birimlerinde de görev almaktadırlar.

***Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Endüstri ve Sistem Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Endüstri ve Sistem Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çoğunlukla istatistiki yöntemler kullanılarak, üretilen mamullerin istenen kalitede olup olmadığının belirler.

2- Ekonomik üretim miktarlarını saptar.

3- Gereksiz malzeme ve iş gücü kullanımının önlenmesini sağlar.

4- İnsan, makine, çevre ilişkilerini inceleyerek insanların sağlıklı ve üretken bir şekilde çalışabilmeleri için gerekli organizasyon ve düzenlemeleri yapar.

5- İş değerleme sistemlerinin kurulmasını ve buna bağlı olarak ücret teşvik sistemi ile ücretlendirme politikalarını belirler.

6- İş sistemlerini gözlemleyerek analiz eder.

7- İş yeri güvenliğinin artırılmasını sağlamak amacıyla kullanılan araç ve gereçlerin standartlaştırılması ile taşıma, stok, bakım, onarım, yenileme ve genişleme gibi faaliyetlerin planlamasını yapar.

8- İş yerindeki makine ve tesisatın yerlerinin belirlenmesi, malzeme akışının düzenlenmesini sağlar.

9- Tezgah yükleme, ham madde, yarı mamul ve mamul stoklarının kontrolü ve depolanması işlerini planlar.

10- Toplam kalite yönetimi felsefesinin uygulanması ve kalite güvence sistemlerinin oluşturulması için gerekli sistemlerin tasarlanması, kurulması, işletilmesi ve kontrol edilmesini sağlar.

11- Üretilecek ürün miktarına ve iş yeri kapasitesine bağlı olarak üretim planlamasını yapar.

12- Üretim maliyetinin tahmini, birim maliyetlerin hesaplanması ve kontrolü için gerekli kayıt düzenlemesini ve sistemin tasarımını yapar.

13- Yöntem geliştirerek standartlaştırma, süre belirleme ve iş gören eğitimini destekleme amaçlarıyla incelemeler yapar.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Endüstri ve Sistem Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Endüstri ve Sistem Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

genellikle büro ortamında çalışmaktadırlar. Bazen de atölye ve fabrikalarda ki üretim alanlarında çalışabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Her türlü yazım ve çizim aletleri

2- Çeşitli elektronik aletler

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Endüstri ve Sistem Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Endüstri ve Sistem Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Endüstri ve Sistem Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Benzetim
  3. Bilgi Teknolojileri
  4. Bilgisayar Destekli Üretim Sistemleri
  5. Çizelgeleme
  6. Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş
  7. Doğrusal Sistemler ve Kontrol
  8. Endüstri ve Sistem Mühendisleri İçin Hesaplamalı Yöntemler
  9. Endüstri ve Sistem Mühendisleri için Veri Bilimi
  10. Endüstri ve Sistem Mühendisliği için İstatistik
  11. Endüstri ve Sistem Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları
  12. Endüstri ve Sistem Mühendisliğine Giriş
  13. Endüstriyel Otomasyon ve Enstrümantasyon
  14. Ergonomi
  15. İngilizce
  16. İstatistiksel Kalite Kontrolü
  17. Karar Analizi
  18. Lojistik Sistemleri
  19. Mühendisler için Finans
  20. Sistem Dinamiği ve Modelleme
  21. Sistem Mühendisliği Metotları
  22. Sistem Tasarımı
  23. Tedarik Zinciri Yönetimi
  24. Türk Dili
  25. Üretim Sistemleri Tasarımı
  26. Yöneylem Araştırması

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Endüstri ve Sistem Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 92 kontenjan verilmiş ve mezunlar 89 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Endüstri ve Sistem Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Akademik yeteneğe sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4 - İkna edebilme özelliğine sahip olmalı.

5- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Matematik alanlarında başarılı olmalı ve bu alanlara ilgi duymalı.

8- Planlama, tasarım, eşgüdüm, çok yönlü karar alabilme, çalışanları motive edebilme yeteneklerine sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Sorumluluk duygusu gelişmiş olmalı.

11- Yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen ve araştırmacı kişiliğe sahip olmalı.

 

Endüstri ve Sistem Mühendisliği Okuyanlar ve Endüstri ve Sistem Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Endüstri ve Sistem Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Endüstri ve Sistem Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Endüstri ve Sistem Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Endüstri ve Sistem Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Endüstri ve Sistem Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI9Z9HtvjiUhMu739WrNWnusDT41f9OqLgOQ2p_6-GwNgAFe7wfUkk8_DEQ5THdnxDUNXCqcrLowBJirXjmIrUdfC7yQ4VodIYaKNCEi496teHt-50UbUIb6yzzRf3JfrOR4R-xFDvcycO/w320-h139/endustri-ve-sistem-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI9Z9HtvjiUhMu739WrNWnusDT41f9OqLgOQ2p_6-GwNgAFe7wfUkk8_DEQ5THdnxDUNXCqcrLowBJirXjmIrUdfC7yQ4VodIYaKNCEi496teHt-50UbUIb6yzzRf3JfrOR4R-xFDvcycO/s72-w320-c-h139/endustri-ve-sistem-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/endustri-ve-sistem-muhendisligi-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/endustri-ve-sistem-muhendisligi-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content