Endüstri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Endüstri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız y...

Endüstri Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Endüstri Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Endüstri Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Endüstri Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Endüstri Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Endüstri Mühendisliği bölümü; üretimin girdileri olan ham madde, yardımcı malzeme, enerji, makine ve iş gücü gibi kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük ürün elde edilebilmesi için planlama ve denetleme çalışmalarını yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Endüstri Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Endüstri Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Endüstri Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Endüstri Mühendisliği nedir
Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Endüstri Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Endüstri Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Demiryolları Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü

2- Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü

3- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

4- GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

5- Otomotiv Sanayisi

6- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
7- Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü.

8- Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü

9- Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü

 

***Endüstri Mühendislerinin çalışabileceği iş alanları ve sektörler oldukça fazladır. Hemen hemen tüm sektörlerde çalışabilir Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra okulda okuduğunuz derslerin insana kattığı vizyon ve bakış açısı, sektörde onlara olan rağbeti oldukça artırmaktadır.

 

Kamu Sektörü: Endüstri Mühendisleri birçok kamu kurumunda çalışma imkanına sahiptir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, KOSGEB, EPDK, BTK, TİB, gibi kuruluşlarda endüstri mühendisleri çalışılmaktadırlar.

Otomotiv Sektörü: Otomotiv sektöründe üretim, üretim planlama, satınalma, tedarik, lojistik, insan kaynakları, kalite yönetimi vb. alanlarda çalışılmaktadır. Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş, MAN Türkiye, Karsan, Toyota gibi

Hızlı Tüketim Malları Sektörü: Son yıllarda çok rağbet gören bir sektördür. Kola, çikolata, cips, dondurma, şampuan, temizlik malzemeleri vb. türden ürünleri üreten ve satan firmalarda üretimden satışa birçok alanda çalışılabilir.

Bankacılık Sektörü: Endüstri mühendisleri bankacılık sektöründe oldukça yoğun çalışmaktadır. Bankalarda müfettiş yardımcısı ya da genel müdürlük ve şubelerde KOBİ bankacılığı, risk yönetimi, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilmektedirler.

Yazılım ve Bilişim Sektörü: Yazılım sektörü endüstri mühendisliğinin yıldızının parladığı bir bölümdür. Endüstri mühendisi iseniz yazılım sektöründe iş bulmanız pek de zor değildir. Yazılım analisti, iş analisti, yazılım testçisi gibi işlerde genelde endüstri mühendisleri tercih edilmektedirler.

Danışmanlık Sektörü: Danışmanlık sektörü Endüstri Mühendisleri için oldukça popüler bir sektördür. İş analisti vb. gibi görevlerde çalışmaktadırlar.

Diğer Sektörler: Sağlık, taşıma ve nakliyat, mağazacılık, turizm, girişimcilik vb. hemen her sektörde Endüstri Mühendisleri çalışabilirler.

 

Endüstri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Endüstri Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Endüstri Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çalışanların verimli olabilmesi için iş bölümü yapar ve iş emirlerini hazırlar.

2- Ham madde, ürün ve stok kontrolünü yapar, sipariş miktarını tespit eder.

3- Üretilecek ürüne göre üretim sürecini planlar.

4- Üretimin en uygun maliyet ve zamanlama ile gerçekleşmesi için makine ve tesisatın seçimi ve yerleşimini sağlar.

5- Ürün veya hizmetin, tüketicilere sağlayacağı faydanın maksimum düzeye ulaşması için dağıtım yöntemini tespit eder ve uygulanmasını sağlar.

6- Yöneticilerin karar vermelerini kolaylaştırmak için gerekli verileri hazırlar.

 

Endüstri Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Endüstri Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Endüstri Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Endüstri mühendisleri, genellikle büro ortamında bazen de atölye ve fabrikalarda yağlı, kirli ve gürültülü mekanlarda çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Her türlü yazım ve çizim aletleri

2- Çeşitli elektronik aletler

3- Büro makineleri

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Endüstri Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Endüstri Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Endüstri Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Endüstri Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Endüstri Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Endüstri Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Benzetim Modelleri Geliştirme
  2. Bilişim Sistemleri
  3. Endüstri Analizi, Stratejik Planlama
  4. Endüstriyel Ekonomi
  5. Eniyileme ve Performans Analizi
  6. İmal Usulleri ve Malzeme Bilimi
  7. İmalat ve Hizmet Sistemlerinin Tasarımı
  8. İş Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı
  9. İş Yasaları
  10. İstatistiksel Veri Analizi
  11. Kalite Kontrol ve Proje
  12. Karar Analizleri
  13. Karar Destek Sistemlerinin Yapısı ve İlgili Uygulamalar
  14. Karar ve Politika Analizi için Ekonomik Modeller
  15. Kaynak Yönetimi ve Optimizasyon
  16. Makroekonomi ve Mühendislik Ekonomisi
  17. Mikroekonomi
  18. Modelleme ve Benzetim
  19. Mühendislik Ekonomisi
  20. Olasılık ve İstatistik
  21. Organizasyon Teorisi
  22. Organizasyonel Gelişim
  23. Planlaması ve Analizi
  24. Rassal Süreçler
  25. Sistem Düşüncesi Yaklaşım ve Yöntemleri
  26. Sistem Tasarımı
  27. Teknoloji Yönetimi
  28. Tesis Planlama ve Üretim Yönetimi
  29. Üretim Planlama ve Çizelgeleme

 

Endüstri Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Endüstri Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Endüstri Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 92 kontenjan verilmiş ve mezunlar 89 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Endüstri Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Fikirlerini başkalarına aktarabilmeli.

4- Fizik ve matematiğe ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.

5- İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme gücüne sahip olmalı.

6- İnsan ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmalı.

7- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli ve onları ikna edebilmeli.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Planlama, tasarım, eşgüdüm, çok yönlü karar alabilme, çalışanları motive edebilme yeteneklerine sahip olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Sorumluluk duygusu gelişmiş olmalı.

12- Yaratıcı olmalı.

13- Yüksek başarma güdüsü bulunmalı.

 

Endüstri Mühendisliği Okuyanlar ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Endüstri Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Endüstri Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Endüstri Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Endüstri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Endüstri Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqfgAN6v6OzvFLF-st6w6ZNn2tYCo9Pb57qGgS9oqVwSY-dlvyPCkrVn4-0uMU3yHX3nK15mCX-cgY0OrPrEIqP5NCw7hei4Tz8CZajpixLUKDp9j2zKzgP9YfBBFRADcnn3dRGaCRmn5j/s16000/endustri-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqfgAN6v6OzvFLF-st6w6ZNn2tYCo9Pb57qGgS9oqVwSY-dlvyPCkrVn4-0uMU3yHX3nK15mCX-cgY0OrPrEIqP5NCw7hei4Tz8CZajpixLUKDp9j2zKzgP9YfBBFRADcnn3dRGaCRmn5j/s72-c/endustri-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/endustri-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/endustri-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content