Ekonomi ve Finans Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Ekonomi ve Finans bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

Ekonomi ve Finans bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ekonomi ve Finans bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ekonomi ve Finans bölümü nedir, puan türü nedir, Ekonomi ve Finans bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ekonomi ve Finans bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Ekonomi ve Finans Bölümü Nedir?

Ekonomi ve Finans bölümü; ekonomi ve finans alanlarında gerekli analiz becerilerine sahip, bilimsel literatürü ve güncel gelişmeleri takip edebilen, hızla doğru ve akılcı karar alıp uygulayabilen, dinamik çalışma hayatına uyum sağlayıp verimli çalışabilen, bütüncül bir bakış açısına, sürdürülebilir bir çevre bilincine ve etik değerlere sahip, sorgulayan, eleştiren, fikir ve çözüm üretebilen, girişimci, özgüveni gelişmiş nitelikli yönetici ve liderler yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Ekonomi ve Finans Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Ekonomi ve Finans için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ekonomi ve Finans, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ekonomi ve Finans baraj puanı da 180 puandır.

 

Ekonomi ve Finans nedir
Ekonomi ve Finans

Ekonomi ve Finans Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ekonomi ve Finans mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ekonomi ve Finans mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

Ekonomi ve Finans bölümü mezunları kamu ve özel kesiminde başta bankalar ve finans piyasası kurumlarında olmak üzere, tüm sektörlerde yönetici, uzman, müfettiş, mali müşavir gibi karar alıcı ve denetleyici pozisyonlarda görev alabilmektedirler. Bunların yanında mezunlarımız, yüksek lisans ve doktora düzeyi programlara devam ederek, akademik kariyerini devam ettirme olanaklarına sahiptir.

Oldukça güçlü bir eğitim üyesi kadrosuna sahip Ekonomi ve Finans bölümünden mezun olacak elemanlar için çok geniş bir çalışma alanları yelpazesi bulunmaktadır. İmalat sanayi, ticaret, taşımacılık, turizm, iletişim alanındaki yerli ve yabancı işletmeler, bankalar, sigorta şirketleri, sermaye piyasası kuruluşları, aracı kurumlar, araştırma kuruluşları ve kamu kesimi kuruluşlar gibi en başta bulunan çalışma alanlarındandır. Ekonomi ve finans bölümü kamuda çok ihtiyaç duyulan müfettiş, uzman, denetçi, ekonomik analizci gibi elemanların yetiştirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Ekonomi ve Finans programı ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermaye şirketlerinin ekonomi ve finansal yönetim eleman ihtiyaçlarını da karşılamayı amaçlar.

 

Ekonomi ve Finans Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ekonomi ve Finans mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ekonomi ve Finans mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Anlık mali raporlar hazırlar.

2- Çalıştığı firmanın finansal analizini yapar.

3- Faturalandırma ve tahsilat süreçlerini takip eder.

4- Finansal tablo setlerini analiz eder ve yorumlar.

5- Firma personelinin maaşlarının koordineli olarak ödenmesini sağlar.

6- Firmada bütçe takibi yapar.

7- Firmanın bankadaki kapitalini yönetir.

8- Girdi çıktı raporlamasını yönetime sunar.

9- Güncel çek, nakit, evrak takibi yapar.

10- Kasa oluşumunu düzenler.

11- Mali belgelerin tamamını düzgün bir şekilde dosyalar.

12- Periyodik mali raporlar hazırlar.

Ekonomi ve Finans mezunları, devletlerin ekonomi politikalarından başlayıp sektörlerin ve şirketlerin bu politikalara karşı tutumlarını inceler.

 

Ekonomi ve Finans Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ekonomi ve Finans çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ekonomi ve Finans okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Bankalarda, finans kuruluşlarında veya danışmanlık merkezlerinde çalışan ekonomi ve finans uzmanı görevini büro ortamında yürütür ve birinci derecede verilerle ilgilidir. Çalışırken düşünme, araştırma gibi zihinsel faaliyetlerde bulunur. Müşterilerle ilgilenirken sözel olarak onları ikna etmeye çalışır. Finans uzmanı; firma sahipleri, muhasebe müdürleri ve üst düzey yöneticilerle, firmaların finansman müdürleriyle, firmaların üretim müdürleriyle, bankaların istihbarat birimi çalışanlarıyla ve müşterilerle iletişimde bulunur.

 

Ekonomi ve Finans Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ekonomi ve Finans maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ekonomi ve Finans maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Ekonomi ve Finans Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Ekonomi ve Finans bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ekonomi ve Finans bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ekonomi ve Finans dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Ekonomi ve Finans Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Büyüme ve Kalkınma
  4. Davranış Bilimleri
  5. Ekonometri
  6. Envanter ve Bilanço
  7. Finansal Muhasebe
  8. Finansal Yönetim
  9. İktisada Giriş
  10. İngilizce
  11. İnsan kaynakları Yönetimi
  12. İşletme Yönetimi
  13. İstatistik
  14. Kamu Maliyesi
  15. Küreselleşme: Ekonomik Entegrasyonlar ve AB
  16. Makroiktisat
  17. Mali Piyasalar
  18. Maliye Politikası
  19. Matematik
  20. Medeni ve Borçlar Hukuku
  21. Mikroiktisat
  22. Para ve Banka
  23. Pazarlama İlkeleri
  24. Şirketler Muhasebesi
  25. Sosyal Sorumluluk ve Etik
  26. Ticaret Hukuku
  27. Türk Dili
  28. Uluslararası Ekonomik Örgütler ve Dünya Ticareti
  29. Uluslararası Finans
  30. Uluslararası İktisat
  31. Vergi Hukuku
  32. Yöneylem Araştırması

 

Ekonomi ve Finans Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ekonomi ve Finans KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ekonomi ve Finans bölümüne son beş yılda toplam 82 kontenjan verilmiş ve mezunlar 86 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Ekonomi ve Finans Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ekonomi ve Finans tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bütün içinde parçayı kavrayabilmeli özelden genele ulaşabilmeli.

2- Çabuk ve doğru karar verebilmeli.

3- Değişik görüş ve yeniliklere açık olmalı.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Finansal konulara ilgi duymalı.

7- Genel yeteneğe ve sayısal düşünme gücüne sahip olmalı.

8- İkna gücü ve sorumluluk duygusu yüksek olmalı.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Tertipli ve düzenli çalışabilmeli.

12- Uzak görüşlü olmalı.

 

Ekonomi ve Finans Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ekonomi ve Finans yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ekonomi ve Finans nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ekonomi ve Finans iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ekonomi ve Finans Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Ekonomi ve Finans Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSNH0zdW4K71tbqRLlf_S3ot_gcki6zrSH5f6XsFT-yirOzX_e9HxByIsoxGHz437i_zRzmdt125gEOM8c8_riO1Do44u7Qxp2BpmaspqRbkKFYAOU3pIs04L3O5lF2aYAPnw_jhckegOu/s16000/ekonomi-ve-finans.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSNH0zdW4K71tbqRLlf_S3ot_gcki6zrSH5f6XsFT-yirOzX_e9HxByIsoxGHz437i_zRzmdt125gEOM8c8_riO1Do44u7Qxp2BpmaspqRbkKFYAOU3pIs04L3O5lF2aYAPnw_jhckegOu/s72-c/ekonomi-ve-finans.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/ekonomi-ve-finans-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/ekonomi-ve-finans-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content