Ekonometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Ekonometri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...

Ekonometri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Ekonometri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Ekonometri bölümü nedir, puan türü nedir, Ekonometri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Ekonometri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Ekonometri Bölümü Nedir?

Ekonometri bölümü; ekonomik olayların matematiksel ölçümü, değerlendirilmesi, planlanması ve uygulaması konularında inceleme ve araştırma yapan ekonometristleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Ekonometri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Ekonometri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Ekonometri, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Ekonometri baraj puanı da 180 puandır.

 

Ekonometri nedir
Ekonometri

Ekonometri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Ekonometri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Ekonometri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Denetleme Firmaları

2- Devlet Bankaları

3- Ekonomi Bakanlığı

4- Hazine Müsteşarlığı

5- Kalkınma Bakanlığı

6- Merkez Bankası

7- Özel Bankalar

8- Sermaye Piyasası Kurulu

9- Sermaye Piyasası Kurulu

10- Sigorta Şirketleri

11- Şirketlerde Özel Danışman Olarak

12- Türkiye İstatistik Kurumu

 

***Ekonometri mezunlarının çalışma alanları şu şekildedir; üniversiteler, araştırma kuruluşları, bankalar, Maliye, TUİK, SPK, Hazine gibi kurumlarda çalışabilir. Devlette memur yani uzman ya da müfettiş olabilmek için KPSS A sınavına girmeleri gerekir. Ekonometri okuyanlar daha çok sayısal dersler gördüğü için KPSS A’da daha avantajlı.

***Bankalarda uzman olmak olmak için, kendi açtıkları sınava girilir. Bu sınavlarda iktisat, işletme, hukuk, maliye, muhasebe, ekonometri soruları bulunur. Ayrıca, Türkçe, matematik, güncel bilgiler ve yabancı dilden de soru gelir.

 

Ekonometri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Ekonometri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Ekonometri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çalıştıkları kamu ve özel kesim kuruluşlarının araştırma bölümlerinde makro ve mikro iktisat, uluslararası iktisat ve yöneylem alanlarında uygulamaya yönelik araştırmaları yürütürler.

2- Ekonometristler, ham madde kaynaklarının ve insan gücünün, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamada en etkin biçimde kullanılması, üretilen mal ve hizmetlerin uygun koşullarda bölüşülmesi ve bu kaynakların verimli kullanılması konularını içeren ekonomi alanında araştırma yaparlar.

3- Ekonomi kanunlarının, ekonomik sorunların niceliksel olarak incelenmesi ve sonuçta uygun ekonomik kararların alınması konularında eğitim ve araştırma yaparlar, ekonomik olayları matematiksel olarak ölçerler.

4- İşletmelerde ve kuruluşlarda verimi artırıcı yönde planlar yapar, çalışmaları yönetirler, denetlerler.

 

Ekonometri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Ekonometri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Ekonometri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Ekonometristler, genellikle kapalı ortamda, oturarak çalışmaktadırlar. Meslektaşlarıyla, endüstri mühendisleriyle, yöneticilerle, işverenlerle ve işletmede çalışan diğer personel ile iletişim halindedirler. Gerektiğinde seyahat etmektedirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Büro malzemeleri

3- Çeşitli iletişim araçları

4- Hesap makinesi

 

Ekonometri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Ekonometri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Ekonometri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Ekonometri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Ekonometri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Ekonometri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ekonometri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Ekonometri Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anayasa Hukuku
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Diferansiyel Denklemler
  5. Ekonometride Bilgisayar Uygulamaları
  6. Ekonometri
  7. Genel Muhasebe
  8. Hukukun Temel Kavramları
  9. İktisadi Göstergeler Analizi
  10. İngilizce
  11. İşletme Bilimine Giriş
  12. İstatistik
  13. Kamu Maliyesi
  14. Makro İktisat
  15. Matematiksel İktisat
  16. Matris Cebiri
  17. Mikro İktisat
  18. Para Teorisi ve Politikası
  19. Sosyal Bilimler İçin Matematik
  20. Ticari Matematik
  21. Türk Dili
  22. Yöneylem Araştırması

 

Ekonometri Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Ekonometri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Ekonometri bölümüne son beş yılda toplam 523 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Ekonometri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Ekonometri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bir konuyu ayrıntılarına inerek, nedenlerini bulmaya yönelik çalışmalardan hoşlanmalı.

2- Değişik görüşlere ve yeniliklere açık olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Sayısal düşünme yeteneği olmalı, sayılarla uğraşmaktan sıkılmamalı.

8- Sosyal olaylara ilgi duymalı.

 

Ekonometri Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Ekonometri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Ekonometri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Ekonometri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Ekonometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Ekonometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbSzy_AEKsFKSB2eJjbfpM8QE6Tmy9OwiVaYg0a0Im8Mr6-1pgVsALpydTKw2OOrKn2nHYdmVF5rX4h0NVNRufL0QhaM9pHdqL97a2FMiXVDCxAeUUorYC_nR-lj3-QlmoB-FBwuo7Terd/s16000/ekonometri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbSzy_AEKsFKSB2eJjbfpM8QE6Tmy9OwiVaYg0a0Im8Mr6-1pgVsALpydTKw2OOrKn2nHYdmVF5rX4h0NVNRufL0QhaM9pHdqL97a2FMiXVDCxAeUUorYC_nR-lj3-QlmoB-FBwuo7Terd/s72-c/ekonometri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/ekonometri-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/ekonometri-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content