Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Çerkez Dili ve Kültürü bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...

Çerkez Dili ve Kültürü bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Çerkez Dili ve Kültürü bölümü var. Aşağıda sırasıyla Çerkez Dili ve Kültürü bölümü nedir, puan türü nedir, Çerkez Dili ve Kültürü bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Çerkez Dili ve Kültürü bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bölümün adı eskiden Çerkez Dili ve Edebiyatı idi. Ancak YÖK 2020’de bazı bölümleri birleştirip bazılarının ise ismini değiştirdi. Bölümün yeni adı Çerkez Dili ve Kültürü oldu.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Nedir?

Çerkez Dili ve Kültürü bölümü; Çerkezlerin, özellikler de Çerkezlerin bir kolu olan Adigelerin dilini, yaşam biçimini ve edebiyatını inceleyecek meslek elemanlarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Çerkez Dili ve Kültürü için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Çerkez Dili ve Kültürü, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Çerkez Dili ve Kültürü baraj puanı da 180 puandır.

 

Çerkez Dili ve Kültürü nedir
Çerkez Dili ve Kültürü

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Çerkez Dili ve Kültürü mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Çerkez Dili ve Kültürü mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Araştırma Merkezleri

2- Devlet Arşivleri

3- Kültür ve Turizm Bakanlığı

4- Kütüphaneler

5- Üniversiteler

 

Mezunlar Çerkez Filoloğu/dil bilimcisi unvanını alır. Bu bölümün mezunları, başta filoloji çalışmaları yapan kurumlar, kütüphaneler, arşivler olmak üzere görsel ve yazılı basında ve enformasyonla ilgili çeşitli kuruluşlarda istihdam edilebilir veya kariyer yapabilirler. Ayrıca ülkemiz ile ilgili ülkenin ticari, ekonomik ve bilimsel ilişkilerinde rol oynayan resmi ve özel nitelikli vakıf, dernek ve kurumlarda görev alabilirler. Başta Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı olmak üzere ülkemizdeki ilgili kurumlarda çalışabilirler. 

Filolog olmak isteyen öğrenciler de alan bilgilerini derinleştirebilir ya da lisansüstü eğitimi alarak akademik kariyeri seçebilirler. Bu bölümden mezun olan öğrenciler T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının çeşitli birimlerinin yanı sıra, özel kuruluşların kültür ve turizmle ilgili birimlerinde de çalışma olanağı bulabileceklerdir. Ayrıca, ülkemizin zengin kültürel mirası nedeniyle devlet kurumları ile sayıları hızla artan özel kuruluş ve vakıfların kurduğu müze ve çeşitli kültür birimlerinde yabancı dil bilen ve alanında iyi yetişmiş dil bilimcilere artan oranda talep duyulması da çalışma alanlarını genişletmektedir.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Çerkez Dili ve Kültürü mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Çerkez Dili ve Kültürü mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çerkez dili ve kültürü üzerinde çeşitli araştırmalar yapar.

2- Çerkezce metinleri okur ve tercüme eder.

3- Tercümanlık yapar.

4- Çerkez kültürünü tanıtır.

 

Çerkez Dili ve Kültürü mezunları; başta T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Ülkemizdeki ilgili birimlerde iş imkânı bulabilecekleri gibi resmi ve özel müzelerde, özel kuruluşların kültür ve turizmle ilgili faaliyet gösteren acentelerinde ve birimlerinde de çalışma olanağı elde edebilecek.

Bölümden Çerkez Dili Filoloğu unvanı ile mezun olacak öğrencilerimiz, Üniversitemizde öğretilen İngilizcenin yanında iyi derecede kazandıkları Çerkez Dili ve Rus Dili yeterlilikleriyle, Türkiye ile Rus Federasyonu arasında hızla gelişen sosyokültürel ve ekonomik ilişkilerin de etkisiyle önemli iş fırsatlarına sahip olabilecek. Mezunlarımız, Ülkemiz ile Rusya arasındaki ticari, ekonomik ve bilimsel alanlardaki firmalar ile iki ülke arasındaki ilişkilerde rol oynayan resmi ve özel nitelikli vakıf, dernek ve kurumlarda görev alabilir.  Filolog olmak isteyen öğrencilerimiz de Dilbilimi ve Toplum Dilbilimi alanlarında bilgilerini derinleştirebilir ya da lisansüstü eğitimi alarak toplumsal araştırmalar gerçekleştirebilme becerileri ile akademik kariyeri seçebilir.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Çerkez Dili ve Kültürü maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Çerkez Dili ve Kültürü maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Çerkez Dili ve Kültürü bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Çerkez Dili ve Kültürü bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Çerkez Dili ve Kültürü dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anlam Bilim
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Biçim Bilim
  4. Bilgisayar Teknolojiler
  5. Bilimsel Metin Çevirisi
  6. Çerkez Dili Lehçeleri
  7. Çerkez Edebiyatı
  8. Çerkez Kültür Tarihi
  9. Çerkez Sanat Tarihi
  10. Çerkezce Dinleme ve Konuşma
  11. Çerkezce Okuma ve Yazma
  12. Çerkezce Transkripsiyon
  13. Çerkezce Yazılı Anlatım
  14. Edim Bilim
  15. İngilizce
  16. Kafkasya Tarihi
  17. Türk Dili
  18. Türk Dili ve Edebiyatı
  19. Yakın Dönem Çerkez Edebiyatı

 

Çerkez Dili ve Kültürü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Çerkez Dili ve Kültürü KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Çerkez Dili ve Kültürü bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Çerkez Dili ve Kültürü tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırmacı ve meraklı bir kişiliğe sahip olmalı.

2- Çerkez kültürüne ilgi duymalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Sosyoloji alanına ilgi duymalı.

8- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.

 

Çerkez Dili ve Kültürü Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Çerkez Dili ve Kültürü yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Çerkez Dili ve Kültürü nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Çerkez Dili ve Kültürü iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Çerkez Dili ve Kültürü Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJO-kW_rcAUpefB10fl56V170mScf99rLcoTi7AjPVHTwrbb5B6M2SNa7ZxNkbAlIZwYVkryk478H0i-EpB4YCzhubUJUrKxLSVQnfdPwGa1_OyrY_BHqhv9SdrOY8ZLx31pbhoXUuYAVv/s16000/cerkez-dili-ve-edebiyati.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJO-kW_rcAUpefB10fl56V170mScf99rLcoTi7AjPVHTwrbb5B6M2SNa7ZxNkbAlIZwYVkryk478H0i-EpB4YCzhubUJUrKxLSVQnfdPwGa1_OyrY_BHqhv9SdrOY8ZLx31pbhoXUuYAVv/s72-c/cerkez-dili-ve-edebiyati.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/cerkez-dili-ve-kulturu-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/cerkez-dili-ve-kulturu-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content