Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tan...

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü nedir, puan türü nedir, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir?

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümü; toprak bilimi ve bitki besleme, bitkilerin çoğaltma materyalleri olan tohum, fide ve fidan üretim teknikleri, meyve ve bağ bahçelerin tesisi ve yönetimi; tahıl, baklagil, endüstri, yem, sebze, süs ve tıbbi-aromatik bitkilerin yetiştiriciliği ve ıslahı; çayır ve mera yönetimi; zararlı ve hastalıklar ile entegre mücadele yönetimi, ekolojik üretim, çevreye ve insan sağlığına duyarlı sürdürülebilir tarımsal üretim, üretimden tüketime tüm tarımsal üretim aşamalarının planlanması ve modern teknolojilerin uygulanmasına yönelik eğitim, araştırma ve yayım çalışmaları alanlarında profesyonel eğitim veren bir lisans bölümüdür.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri baraj puanı da 180 puandır.

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri nedir
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri


Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Analiz laboratuvarları

2- Bankalar

3- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığ

4- Bitki koruma ürünleri satış ve pazarlama  işletmeleri

5- Fide-fidan, tohumculuk ile biyoteknoloji gibi tarımla ilgili kuruluşları

6- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

7- Organik tarım işletmeleri

8- Orman ve Su İşleri Bakanlığı

9- Özel ve kamu üniversiteleri

10- Tarım ve Kredi Kooperatifleri,

11- Tarımla ilgili üretici birlikleri

12- Tarımsal danışmanlık firmaları

13- Tarımsal üretim işletmeleri

 

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tarım Ekonomisi, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomühendislik vd.  kapsayan ilgili alanlarda yüksek lisans ve bazı durumlarda doktora programlarına başvurabilir.

Lisansüstü Eğitim Ulusal Yönetmeliği’ne göre, öğrenciler yüksek lisans programlarına, lisans programlarındaki başarı seviyeleri ve ÖSYM tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak kabul edilmektedirler. Bu bağlamda ALES sonuçlarının ağırlığı ulusal yönetmelikler ile her üniversitenin senatosu tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde belirlenmektedir. Kurumların yönetmeliklerine bağlı olarak, başvurulan bölümlerin bazılarına kabul edilmek için yabancı dilde belirli düzeyde yeterlilik de gerekmektedir.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Bitkisel Üretim ve Teknolojileri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Tarım ürünlerinde oluşabilecek hastalıklar konusunda tavsiyede bulunmak.
2- Bitki zararlılarıyla mücadele planı oluşturmak ve uygulamak.
3- Fide üretimi ve sertifikalandırmasını sağlamak.
4- Yeterli performansı sağlamak için tarım makinelerini ve ekipmanlarını test etmek.
5- Mahsul depolama, hayvan barınağı ve hayvansal ürün işleme süreçlerini denetlemek.
6- Su kalitesi ve kirlilik yönetimi, nehir kontrolü, yer altındaki ve yüzeydeki su kaynakları ile ilgili konularda incelemelerde bulunmak.
7- Çiftçilere veya çiftlik kooperatif üyelerine tarımsal üretkenliği geliştirmelerine yardımcı olabilecek bilgiler sağlayan eğitim programları düzenlemek.
8- Gıda işleme veya üretim tesisi operasyonlarını denetlemek.
9- Tarım ve ilgili sektörlerdeki çevre ve arazi ıslah projelerini tasarlamak ve denetlemek.
10- Kırsal alanda elektrik-güç dağıtım sistemlerini planlanmak ve inşa etmek.
11- Toprağı ve suyu koruma amaçlı sulama, drenaj ve taşkın kontrol sistemlerini oluşturmak.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Bitkisel Üretim ve Teknolojileri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Ziraat mühendisleri hem kapalı (büro, laboratuvar, fabrikalar, çiftlikler) ortamda, hem de açık arazide çalışırlar. Arazide çalışırken tozlu, çamurlu, soğuk veya sıcak bir ortamda bulunabilirler. Laboratuvarda ise kimyasal çalışmalar yapacakları zaman kimyasal kokulara, gübre ile ilgili çalışmaları sırasında gübre kokularına maruz kalabilirler. Doğrudan hayvancılık işletmelerinde çalışanlar için çalışma ortamı kirli ve havasız olup kokusu rahatsız edicidir. Ziraat mühendisleri, çiftçiler, meslek odaları mensupları, meslektaşları ve ziraat teknisyenleriyle iletişim halinde çalışırlar.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Bitkisel Üretim ve Teknolojileri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Bitkisel Üretim ve Teknolojileri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

 

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Analitik Kimya
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bitki Çoğaltma Yöntemleri
  4. Bitki Fizyoloji
  5. Bitkisel Üretim ve Teknolojilerine Giriş
  6. Bitkisel Ürünlerin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması
  7. Biyokimya
  8. Biyosistem Mühendisliği
  9. Botanik
  10. Çayır, Mera ve Yem Bitkileri
  11. Ekoloji
  12. Genetik
  13. Kimya
  14. Matematik
  15. Mikrobiyoloji
  16. Organik Sürdürülebilir Tarım
  17. Tahıllar ve Yemeklik Dane Baklagiller
  18. Tarım Ekonomisi
  19. Temel Bilgisayar
  20. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler
  21. Toprak Bilimi
  22. Türk Dili
  23. Yabancı Dil
  24. Zooloji

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

2- Çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- İleri görüşlü ve girişimci olmalı.

6- İnsan ilişkileri gelişmiş olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Mekanik yeteneğe sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.

11- Teknik bilimlere, fen bilimlerine ilgi duymalı.

12- Toprağı, bitkiyi, hayvanı sevmeli; üretimlerine ilgi duymalı.

 

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Okuyanlar ve Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Bitkisel Üretim ve Teknolojileri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Bitkisel Üretim ve Teknolojileri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Bitkisel Üretim ve Teknolojileri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiwitJKNJsnRu4rGV_XE2heZkq5GXslIlgbfbmxsgDSLc9H-JQhygY4yuuLrLFMwADejDpd90woUkY_KFATg3VvQkT33XLZMLVVZxnHQx5sU9AJQ8zZwdVuNkz8BEkqMyp_ZFfBs5o5-3W/s16000/bitkisel-uretim-ve-teknolojileri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiwitJKNJsnRu4rGV_XE2heZkq5GXslIlgbfbmxsgDSLc9H-JQhygY4yuuLrLFMwADejDpd90woUkY_KFATg3VvQkT33XLZMLVVZxnHQx5sU9AJQ8zZwdVuNkz8BEkqMyp_ZFfBs5o5-3W/s72-c/bitkisel-uretim-ve-teknolojileri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/bitkisel-uretim-ve-teknolojileri-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/bitkisel-uretim-ve-teknolojileri-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content