Bitki Koruma Bölümü (4 Yıllık) Nedir? Ne İş Yapar?

Bitki Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizim...

Bitki Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Bitki Koruma bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bitki Koruma bölümü nedir, puan türü nedir, Bitki Koruma bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Bitki Koruma bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Bitki Koruma Bölümü Nedir?

Bitki Koruma bölümü; bitkisel üretimin her aşamasında, ürünün ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerden (hastalıklar, böcekler, yabancı otlar vb.) korunması ve üretimde kalitenin yükseltilmesi konusunda çalışan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Bitki Koruma Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Bitki Koruma için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Bitki Koruma, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Bitki Koruma baraj puanı da 180 puandır.

 

Bitki Koruma nedir
Bitki Koruma

Bitki Koruma Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bitki Koruma mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Bitki Koruma mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bankalar

2- Belediyeler

3- Bitkisel ürünleri yetiştiren ve işleyen işletmeler

4- Fidan yetiştirme firmaları

5- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

6- İlaç şirketleri ve bayiiler

7- Orman ve Su işleri Bakanlığı

8- Tarım kooperatifleri

9- Tarımsal ilaç, gübre vb. satışı yapan firmalar

10- Üniversiteler

11- Üretici birlikleri

12- Zirai danışmanlık

 

***4 yıllık Bitki Koruma mezunları; kamu ve özel sektöre ait işyerlerinde, tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgeler de çalışabilirler. Zirai ilaç firma ve bayilerinde iş bulabilirler. Kendileri adına ilaçlama ve ilaç bayiliği konusunda işyeri açabilirler. Ayrıca zirai ilaç satılan marketlerdede çalışabilirler. Bitki koruma teknikerliği, insanların sürekli ihtiyaç duyduğu ürünlerin yetiştirilmesi aşamalarında her zaman gereksinim duyulan bir meslektir.

 

Bitki Koruma Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Bitki Koruma mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Bitki Koruma mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Hastalık ve yabancı otlarla mücadele etmede çiftçilere teknik, gerekse uygulama bilgileri verir.

2- İhtiyaç duyulduğu takdirde, kimyevi güçlendirici ilaçlarla bitki üretiminde kalitenin yükseltilmesini sağlar.

3- Kimyasal, biyolojik ve biyo-teknik mücadele yöntemlerini kullanarak, zararlı etmenlerin yok edilmesini sağlar.

4- Kullanacağı alet ve ekipmanı kontrol eder.

5- Kültüre alınmış ve ekonomik değeri olan bitkileri hastalık ve zararlıların oluşturduğu kayıplardan ve yabancı otların olumsuz etkilerinden korumak için, kültürel, fiziksel ve mekanik önlemler alır.

6- Mücadelede, kullanacağı yöntemi belirler.

7- Üretim alanında gözlem yapar.

 

Bitki Koruma Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Bitki Koruma çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Bitki Koruma okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Bitki Koruma mezunları; bağ, bahçe, sera gibi bitkisel üretim yapılan yerler depo ve ambarlar da görev yaparlar. Üretim alanlarında çalışırken çamurlu, tozlu, rüzgarlı ortamlarda bulunabilirler. Genellikle ayakta çalışılır. Çiftçiler ve meslektaşlarıyla iletişim halindedirler.

 

Birinci derecede uğraş konusu bitkiler ve ilaçlardır. Yapılan faaliyetlerin başında besleme, yetiştirme, alma, satma, inceleme, ölçme, veri toplama, hesaplama, kullanma- çalıştırma, verilerin hesaplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması iletişimde bulunduğu diğer çalışanlar ile çiftçilere bilgi verme gelmektedir. Sürekli denetim ve iletişim halindedir. Tam gün, hafta sonu ve mevsimlik çalışma, söz konusudur. Bu nedenle stres altında çalışırlar. Dikkat gerektiren bir çalışma gerçekleştirirler. Düşünme, ayakta durma, güç pozisyonlarda çalışma, ağır eşya kaldırma, konuşma mesleğin gerektirdiği etkinliklerdir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Tarım makineleri

2- İlaçlama makineleri

3- Çeşitli gübreler

4- Tarım İlaçları

5- Budama makası

6- Çapa

7- Çim biçme makinesi

8- Tozlama makineleri.

9- Sırt tırpanı

10- Testere

11- Tırmık

12- Traktör

 

Bitki Koruma Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Bitki Koruma maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Bitki Koruma maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Bitki Koruma Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Bitki Koruma bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Bitki Koruma bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Bitki Koruma dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Bitki Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Bitki Bakteriyolojisi
  2. Bitki Besleme ve Gübreleme
  3. Bitki Besleme
  4. Bitki Fizyolojisi
  5. Bitki Hastalıkları Epidemiyolojisi
  6. Bitki Islahı
  7. Bitki Parazit Nematotlar
  8. Bitki Virolojisi
  9. Biyokimya
  10. Böcek Morfolojisi ve Fizyolojisi
  11. Böcek Sistematiği
  12. Böeck Ekolojisi
  13. Çevre Kirliliği
  14. Entomoloji
  15. Genel Meyvecilik
  16. Genel Sebzecilik
  17. Genetik
  18. Gıda Bilimi ve Güvenirliği
  19. Herboloji
  20. Kentsel Entomoloji
  21. Meyve ve Bağ Zararlıları
  22. Mikrobiyoloji
  23. Nematoloji, Akaroloji
  24. Organik Tarımda Zaarlılarla Mücadele
  25. Tarım Savaşım
  26. Tarımsal Ekoloji
  27. Tarımsal İngilizce
  28. Tarımsal Mekanizasyon
  29. Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği
  30. Tohum ve Fide Yetiştirme Teknikleri
  31. Toprak Bilgisi
  32. Toprak Düzenleyiciler
  33. Zooloji

 

Bitki Koruma Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Bitki Koruma KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Bitki Koruma bölümüne son beş yılda toplam 2464 kontenjan verilmiş ve mezunlar 76 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Bitki Koruma Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Bitki Koruma tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırma ve gözlem yeteneği gelişmiş olmalı.

2- Ayrıntıyı algılayabilmeli.

3- Bazı verileri değerlendirerek gerekli önlemleri alabilmeli.

4- Bitki yetiştirme, açık hava da çalışmaktan hoşlanmalı.

5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

6- Dışa dönük olmalı.

7- Ekip çalışmasını sevmeli.

8- Fen bilimlerine ilgi duymalı.

9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

10- Koku alma ve dokunma duyuları güçlü olmalı.

11- Planlı çalışmayı bilmeli.

12- Yaygın ve yoğun dikkat yeteneği güçlü olmalı.

13- Yönergeyi izleyebilmeli.

 

Bitki Koruma Okuyanlar ve Bitki Koruma Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Bitki Koruma yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Bitki Koruma nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Bitki Koruma iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bitki Koruma Bölümü (4 Yıllık) Nedir? Ne İş Yapar?
Bitki Koruma Bölümü (4 Yıllık) Nedir? Ne İş Yapar?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibaenqH98xfeVOXpB4VohM4gSvl7Q-IUPgTf-b7iwtTjw4p9n2wdmmD0S2KRxvP6xC31k91mkKkoL4AS8eS0_qv3k6LemSy0Nfz8ZenzP2xCBKP5vvYlRKrI3QjgdzcFWsyzmUxQUeQXMl/s16000/bitki-koruma.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibaenqH98xfeVOXpB4VohM4gSvl7Q-IUPgTf-b7iwtTjw4p9n2wdmmD0S2KRxvP6xC31k91mkKkoL4AS8eS0_qv3k6LemSy0Nfz8ZenzP2xCBKP5vvYlRKrI3QjgdzcFWsyzmUxQUeQXMl/s72-c/bitki-koruma.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/bitki-koruma-bolumu-4-yllk-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/bitki-koruma-bolumu-4-yllk-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content