Yat Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Yat Kaptanlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...

Yat Kaptanlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Yat Kaptanlığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yat Kaptanlığı bölümü nedir, puan türü nedir, Yat Kaptanlığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Yat Kaptanlığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Yat Kaptanlığı Bölümü Nedir?

Yat Kaptanlığı bölümü; genellikle iş ve gezi seyahatleri için kullanılan, boyutları itibarıyla küçük olan lüks gemileri süren meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Yat Kaptanlığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Yat Kaptanlığı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Yat Kaptanlığı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Yat Kaptanlığı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Yat Kaptanlığı nedir
Yat Kaptanlığı

Yat Kaptanlığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Yat Kaptanlığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yat Kaptanlığı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

Mezunlar; deniz kıyısındaki yerleşim birimlerinde kendi özel iş yerlerini açabildikleri gibi marina işletmelerinde de çalışma olanağı bulabilirler.

Okulu bitirenler, 4 aylık deniz stajından sonra Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Adamları Sınav Merkezinde yapılan, Yat Kaptanlığı sınavına girip başarılı oldukları takdirde, "Yat Kaptanlığı" ehliyetnamesini almaya hak kazanırlar ve yatlarda kaptanlık yapabilirler.

 

Yat Kaptanlığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yat Kaptanlığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yat Kaptanlığı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Yatın temizlik ve düzenini sağlamak.

2- Basit bakım ve onarım işlerini yapmak.

3- Gerekli durumlarda ilk yardım müdahalelerinde bulunmak.

4- Yakıt durumunu kontrol etmek.

5- Rutin bakımları aksatmadan yapmak veya yaptırmak.

6- Mesleki kurslara katılmak ve gelişmeye çalışmak.

7- Seyahat edilecek bölgeyi ve güzergahı incelemek.

8- Yatın güvenliğini sağlamak.

9- Yatın teknik takibini yapmak.

 

Yat Kaptanlığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Yat Kaptanlığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Yat Kaptanlığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Yatlara hizmet verebilecek niteliğe sahip marinalarda veya yatlarda, yani deniz ortamında çalışır. Hava koşulları, insan ilişkileri ve ticari ilişkileri çalışmayı doğrudan etkiler. Herhangi bir nedenle kazaya maruz kalma ve denize düşerek boğulma riskleri vardır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Çeşitli bilgisayar programları

3- Denizde Haberleşme (GMDSS) Simülatörü

4- Elektronik seyir cihazları ve gemi kullanma simülatörü

5- Hesap makinesi, kağıt, kalem vb. büro malzemeleri

6- Telsiz, fax gibi iletişim araçları

 

Yat Kaptanlığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yat Kaptanlığı maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yat Kaptanlığı maaşları 6000-8000 lira arasındadır.

 

Yat Kaptanlığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Yat Kaptanlığı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Yat Kaptanlığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

-Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

-Lojistik Yönetimi

-Seyahat İşletmeciliği

-Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği

-Turizm İşletmeciliği

-Turizm Rehberliği

-Turizm ve Otel İşletmeciliği

 

2 Yıllık Yat Kaptanlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Akademik Danışmanlık, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi I, Bilgi Ve İletişim Teknolojileri, Fizik, Matematik, Türk Dili I, İngilizce I, Denizcilik İngilizcesi I, Seyir 1, Gemicilik 1, Denizde Güvenlik I, Deniz Hukuku.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi 2, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Türk Dili 2, İngilizce 2, Denizcilik İngilizcesi 2, Seyir 2, Gemicilik 2, Denizde Güvenlik 2, Gemide Sağlık, Gemi Yapısı Ve Dengesi, Gemi Makine Bilgisi, Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Denizcilik İngilizcesi 3, Seyir 3, Deniz Meterolojisi, Denizde Haberleşme, Tekne Bakim Ve Onarım, Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri, Limanlar Ve Terminaller, Deniz İşletmeciliği I, Yatçılık.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Denizcilik İngilizcesi 4, Seyir 4, Proje, Tekne Kullanma, Personel Ve Gıda Hijyeni, Yat Kamara Hizmetleri, Liman İşletmesi Ve Organizasyonu, Deniz Seyahat Ve Acenta İşletmeciliği, Deniz Kirliliği Ve Çevre Koruma, Turizm.

 

Yat Kaptanlığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yat Kaptanlığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yat Kaptanlığı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Yat Kaptanlığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yat Kaptanlığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Çevreye duyarlı olmalı ve denizlerin kirlenmesini önlemeli.

2- Denizcilik ile ilgili yasalar ile teamüllere hakim olmalı ve bunları uygulayabilmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Gerekli testleri uygulayabilmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Stres altında çalışabilmeli.

 

Yat Kaptanlığı Okuyanlar ve Yat Kaptanlığı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yat Kaptanlığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Yat Kaptanlığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. Merhaba
    1.Tyt sınavına girecek bir bayanim.Yat kaptanı için tyt puanı dışında mülakat var mıdır?
    2.İngilizce ve İspanyolca bilmek de yurtiçi ve yurtdışı seferler ile özel yatlarda maddi olarak ne gibi avantajlar sunuyor.

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Yat Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Yat Kaptanlığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuJrUnNPthFqS3RlZjO8LUIjRgsQg8_dGpV9pFsrDu3cs_-uT6oKrnqek7GM4ySNrCoqvAypHCWYxWqhW0b1L6EMw9QWfDJzmwDrVQbUMSxONDMIqPXfwYn_BI2btqqGpNwUs_KlqmauFA/s16000/yat-kaptanligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuJrUnNPthFqS3RlZjO8LUIjRgsQg8_dGpV9pFsrDu3cs_-uT6oKrnqek7GM4ySNrCoqvAypHCWYxWqhW0b1L6EMw9QWfDJzmwDrVQbUMSxONDMIqPXfwYn_BI2btqqGpNwUs_KlqmauFA/s72-c/yat-kaptanligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/yat-kaptanlg-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/yat-kaptanlg-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content