Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıtt...

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü nedir, puan türü nedir, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir?

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü; sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri nedir
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Hastaneleri

2- Üniversite Hastaneleri

3- Özel Hastaneler

4- Özel Tahlil Laboratuvarları

5- Hıfzıssıhha Enstitüleri

6- Gıda Sanayi İşletmeleri

7- Tıp Fakültelerinin ilgili dalları

 

Tıbbi laboratuvar teknikleri teknikerleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde, hıfzıssıhha enstitülerinde ve gıda sanayi işletmelerinde çalışabilirler. Tıp alanında araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kurum ve kuruluşlar ile araştırma merkezlerinde çalışabilirler.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Laboratuvardaki test cihazları ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapar.

2- Deneyler, analizler ve testlerde kullanılacak numune ve örnekleri hazırlar.

3- Tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin test edilebilmesi için gerekli kimyasal sıvıları ve karışımları ve fiziksel şartları hazırlar.

4- Laboratuvar araç - gereçlerini kullanarak istenilen deney, test ve analizleri yapar.

5- Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder, takip işlemlerini yapar.

6- Laboratuvar araç - gereçlerini temizler, dezenfekte eder, bakımını yapar.

7- Laboratuvar uzmanlarının ve tıp adamlarının araştırma çalışmalarına yardımcı olur.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tıbbi Laboratuvar Teknikleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tıbbi laboratuvar teknikleri teknikeri; sağlık kuruluşlarının laboratuvarlarında görev yaparlar. Çalışma ortamı temiz ve ilaç kokuludur (kimyevi madde ve ilaç). Görevini genellikle oturarak yapar. Tıbbi laboratuvar teknisyeni birinci derece maddelerle (kan, idrar vb.) ve aletlerle ilgilidir, ancak hasta ve hasta sahipleri ile de iyi ilişkiler kurmak durumundadır. Bu meslek zaman zaman tek başına, zaman zaman işbirliği halinde çalışmayı gerektirir. Dikkat edilmediği takdirde mikrop bulaşma ihtimali yüksektir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Cam ve porselen malzemeler (deney tüpü, pipet, buret, desikatör, huni, mezur, erlent, balon, joje, baget)

2- Cihazlar (mikroskop, santrifüj, yarı otomatize sistemler ve otoanalizörler, elektronik terazi, kan sayım cihazı)

3- Kimyasal maddeler (bakır sülfat, çinko sülfat vb.)

4- Bilgisayar vb.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tıbbi Laboratuvar Teknikleri maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tıbbi Laboratuvar Teknikleri maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Biyoloji

-Biyomühendislik

-Biyoteknoloji

-Genetik ve Biyomühendislik

-Hemşirelik

-Moleküler Biyoloji ve Genetik

-Sağlık Yönetimi

 

2 Yıllık Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Biyoloji, Genel Kimya, İngilizce-I, Temel Bilgi Teknolojileri, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Tıbbi Terminoloji, Türk Dili-I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Anatomi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Fizyoloji, Genel Biyokimya, İngilizce-II, Temel Laboratuvar Uygulamaları-I, Tıbbi Mikrobiyoloji-I, Türk Dili-II.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Hormon Biyokimyası, İmmunolojik Yöntemler, Mesleki Sorumluluk ve Etik, Parazitoloji, Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri, Temel Laboratuvar Uygulamaları-II, Tıbbi Mikrobiyoloji-II.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Hematoloji, İlk Yardım, Moleküler Biyolojik Yöntemler, Patoloji ve Sitoloji, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Temel Laboratuvar Uygulamaları-III, Tıbbi Mikrobiyoloji-III.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümüne son beş yılda 3266 kontenjan verilmiş ve atamalar 80 ve üzeri puanlarla gerçekleşmiştir.

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkaları ile iyi iletişim kurabilen

2- Biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanda başarılı,

3- Dikkatini uzun bir süre bir noktaya yoğunlaştırabilen, sabırlı,

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Rutin işler yapmaktan sıkılmayan,

10- Sorumluluk sahibi,

 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Okuyanlar ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Tıbbi Laboratuvar Teknikleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0kV0aCYzoE2ymwsrjd7QXCmDUFY9DyNi9x5G87WVROlwvoyBlW6MkRrQoNR_7Pt19BaTS3a5tdcf0Aj2b6TqE8gxQ6gpmkQCuEyI48GN2jbQGcNEMixHJtrx4XhHDPu14qMuHlxVVzaX_/s16000/tibbi-laboratuvar-teknikleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0kV0aCYzoE2ymwsrjd7QXCmDUFY9DyNi9x5G87WVROlwvoyBlW6MkRrQoNR_7Pt19BaTS3a5tdcf0Aj2b6TqE8gxQ6gpmkQCuEyI48GN2jbQGcNEMixHJtrx4XhHDPu14qMuHlxVVzaX_/s72-c/tibbi-laboratuvar-teknikleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/tbbi-laboratuvar-teknikleri-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/tbbi-laboratuvar-teknikleri-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content