Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...

Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Sahne ve Dekor Tasarımı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

2 Yıllık Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Nedir?

Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü; tiyatro, opera, sinema gibi gösterilerde rol alan sanatçıların giysilerini ve sahne dekorlarını tasarlayıp uygulayan meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Sahne ve Dekor Tasarımı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

Sahne ve Dekor Tasarımı nerede çalışır
Sahne ve Dekor Tasarımı

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Sahne ve Dekor Tasarımı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Sahne ve Dekor Tasarımı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Opera Bale Müdürlükleri

2- Devlet Tiyatroları

3- Fuar Stand Tasarım Firmaları

4- Kültür Bakanlığı

5- Oteler

6- Şehir Tiyatroları

7- Tasarım Ofisleri

8- Vitrin Tasarım Firmaları

 

Eğitimini başarı ile tamamlayanlara alanlarıyla ilgili "önlisans diploması" ve "Sahne ve Dekor Tasarımcısı" unvanı verilir.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı bölümünden mezun olanlar, son yıllarda sayısı artan televizyon kanallarında dekoratör, film şirketlerinde sanat direktörü olarak iş bulabilmektedirler. Tiyatro, opera ve bale sanatlarını halkımıza sevdirmek amacı ile Devlet tiyatrolarının, opera ve balelerinin küçük illerde de örgütlenmesine çalışılmaktadır. Bu gelişmeler devam ederse yakın gelecekte bu alanda çalışan kişilere duyulan gereksinim de artacaktır.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Sahne ve Dekor Tasarımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Sahne ve Dekor Tasarımı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Eserin niteliğine göre kullanılacak kostüm ve saç modellerini tasarlar.

2- Oynanacak eseri inceler, eserde olayın geçtiği döneme özgü giysi, saç ve eşya modellerini belirler.

3- Sahne dekorları, kostümleri, makyaj, peruk yapılan atölyelere, hazırladığı çizimleri iletir ve yapılışını izler.

4- Sahne teknik provalarını, ışık provalarını ve genel provaları izler, kendi branşına giren konuları bu provalarda denetler.

5- Sahne teknik provalarını, ışık provalarını ve genel provaları izler ve denetler.

6- Tasarladığı modeller için gerekli malzemeyi sağlar.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Sahne ve Dekor Tasarımı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Sahne ve Dekor Tasarımı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Sahne Dekorları ve Kostümü Sanatçısı, bürolarda, meslektaşları ile bir arada çalışırlar. Çalışmalarını uygulama atölyelerindeki teknik elemanlarla birlikte yürütürler. Dekor ve kostümlerin tasarımı ve yapımı sırasında çalışmalar gündüz saatlerinde yürütülür, eserin oynandığı dönemlerde gece de çalışmak bazen da turnelere katılmak gerekir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Çeşitli kostüm model çizimleri

2- Saç modelleri.

3- Mobilyalar

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Sahne ve Dekor Tasarımı maaşlar 4000-5000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Sahne ve Dekor Tasarımı maaşları 3000-4000 lira arasındadır.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Sahne ve Dekor Tasarımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

 

-İç Mimarlık

-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

-Sahne Tasarımı

-Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi

-Sahne Sanatları

 

2 Yıllık Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili 1, Analitik Desen, Temel Tasarım, Görsel Algı, Tasarım Kuramları, Renk ve Biçim Bilgisi, Modelaj, Teknik Resim, İngilizce I.

 

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri

İletişim, Çevre Koruma, Staj, İleri Düzey Ofis Uygulamaları, Çoklu Ortam Uygulamaları, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili 2, 3B Görselleştirme, Desen Bilgisi, Ölçek ve İnsan, Malzeme Bilgisi ve Tasarım, Form-Geometri, Perspektif, Genel Sanat Tarihi, İngilizce II.

 

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri

Sistem Analizi I, Rölöve, Kukla ve Gölge Oyunu Teknikleri, Maket Teknikleri, Eser İnceleme, Türk Sanat Tarihi, Proje, Fuar Tasarımı, Sahne ve Dekor Tasarımı I, Mobilya Tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım.

 

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri

Sistem Analizi II, Deneysel Tasarım, Sayısal Biçim Modelleme, Vitrin Tasarımı, Çevre Tasarımı, Dekor Kostüm Tasarım, Işıklandırma ve Sahne Efektleri, Meslek Pratiği, Sahne Sanatları Tarihi, Bilgisayar Destekli Dekor Tasarımı, Proje 2.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Sahne ve Dekor Tasarımı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Sahne ve Dekor Tasarımı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Sahne ve Dekor Tasarımı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkaları ile iletişim kurabilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güzel sanatlara ve tiyatroya ilgi duymalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Sorumluluk sahibi olmalı.

8- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.

9- Zihinde çeşitli tasarımlar yaratabilme ve bunları çizimle ifade edebilme yeteneklerine sahip olmalı.

 

Sahne ve Dekor Tasarımı Okuyanlar ve Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Sahne ve Dekor Tasarımı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Sahne ve Dekor Tasarımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz. 

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTX_6lb5G7l4J1O5CXxunhYutjgX021hg8M1LiGygLLSy3LjdZxmIWa9W1My-iVvfdbMULox1wBMLp_-fBG_PHIkQq9gW6S9PuEEHnpLcaCZaoJB9aheaGTd9vSM0RrDureYdNyOmHOjfc/s16000/sahne-ve-dekor-tasarimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTX_6lb5G7l4J1O5CXxunhYutjgX021hg8M1LiGygLLSy3LjdZxmIWa9W1My-iVvfdbMULox1wBMLp_-fBG_PHIkQq9gW6S9PuEEHnpLcaCZaoJB9aheaGTd9vSM0RrDureYdNyOmHOjfc/s72-c/sahne-ve-dekor-tasarimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/sahne-ve-dekor-tasarm-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/sahne-ve-dekor-tasarm-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content