Odyometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Odyometri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizim...


Odyometri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Odyometri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Odyometri bölümü nedir, puan türü nedir, Odyometri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Odyometri dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Atama konusunda birçok bölüme nazaran iyi sayıldığı için sağlık bölümleri arasında en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir. Eskiden düşük taban puanları ile atama yapılırken, bölümün artık birçok üniversitede okutulması ve mezun sayısının artmasından dolayı puanlar yükselmiştir. Her şeye rağmen bölüme halen fazlasıyla ilgi duyulmaktadır.

2 Yıllık Odyometri Bölümü Nedir?

Odyometri bölümü; insanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Odyometri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Odyometri bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Odyometri, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Odyometri bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Odyometri mezunları ne iş yapar
Odyometri

Odyometri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Odyometri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Odyometri mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Devlet hastaneleri
2- İşitme cihazı satışı yapan firmalar
3- İşitme engelliler okulu
4- Özel hastaneler
5- Özel muayenehaneler
6- Üniversite hastaneleri

Bölüm mezunları; Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı sağlık kuruluşlarıyla, özel hastanelerde, özel işitme testleri uygulayan merkezlerde görev yapabilirler. Halen hastanelerde ve diğer ilgili kuruluşlarda odiyometrist kadrosu bulunmamaktadır. Yüksekokul mezunu elemanlar, sağlık teknisyeni (aslında teknikerlerdir) kadrolarında çalışmak durumunda kalmaktadır. Kadro sorununun çözülmesi beklenmektedir.

Kulak-Burun-Boğaz Kliniklerinin çoğunda, odiyometristin görevlerini, bir iki aylık kurslarla yetiştirilmiş ve bu servislerde deneyim kazanmış hemşireler yapmaktadır.

Odyometri yeni gelişen bir daldır. Bu alanda yetişmiş elemanların artmasıyla, özellikle Kulak-Burun-Boğaz Servislerinde odiyometristlerin çalıştırılmasının yaygınlaşması beklenmektedir. Ayrıca, işitme engelliler okullarında da görev alabilirler. Sağlığın her alanında olduğu gibi, bu alanda da yetişmiş bilgili elemanlara ihtiyaç vardır.

Odyometri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Odyometri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Odyometri mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Kulak-Burun-Boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular.
2- İşitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar.
3- Ağır işiten hastalara işitme cihazı uygular.
4- Gerektiğinde konuşma tedavisi verir.
5- Okullarda işitme taramaları yapar.
6- Hastaların klinik değerlendirilmesi amacıyla gerekli ekipmanları kullanarak; saf ses ve konuşma odyometrisi ve diğer odyolojik tetkikleri yapar. Bu testlerin sonuçlarına göre elde edilen işitme kaybı çeşidi ve seviyesi ile hastanın kooperasyonu hakkındaki görüşlerini test formuna kaydeder.
7- Gerekli durumlarda ilgili uzman denetiminde; çocuk odyometrisi, vestibüler testler, otoakustik emisyon uygulamaları ve diğer elektrofizyolojik testleri yapar.
8- İşitme tarama programlarında odyometrik testleri uygular ve kayıtlarını tutar.
9- Çevre ve iş yeri gürültüsü ölçümünü çeşitli ölçüm araçları kullanarak gerçekleştirir.
10- İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapar.
11- Kullandığı ekipmanın bakım, onarım ve kalibrasyonunun yapılmasını sağlar.
12- Yapılacak işlemler ve test sonuçları hakkında, hastaya ve/veya hasta yakınına gerekli bilgiyi verir.

Odyometri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Odyometri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Odyometri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Odyometristler hastanelerde ve muayenehanelerde, özel eğitim merkezlerinde görev yaparlar. Görev yeri sessiz ve temizdir. Bazen işitme bozukluğu olan küçük çocuklara ve özürlülere işitme testi uygulamakta zorlukla karşılaşılabilirse de iş genellikle rahat ve tehlikesizdir. Çalışmaları sırasında yoğun olarak kulak, burun, boğaz hekimleriyle, teknisyenlerle, hasta ve hasta yakınlarıyla, zaman zaman çocuk gelişim uzmanlarıyla iletişim halindedirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Alan odiyometrisi (Çocuklarda)
2- Denge testleri (Kalorik test)
3- Elektrofizyolojik odiyometre (ERA, BERA)
4- İşitme cihazları
5- Odyometri
6- Timpometri

Odyometri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Odyometri maaşlar 4500-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Odyometri maaşları 3500-4000 lira arasındadır.

Odyometri Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Odyometri bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Odyometri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Fizik

-Fizik Mühendisliği

-Odyoloji

-Optik ve Akustik Mühendisliği

-Özel Eğitim Öğretmenliği

-Sağlık Yönetimi


2 Yıllık Odyometri Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Türkçe I, Başlangıç Seviyesi İngilizce I, Odyometri I, İşitme ve Konuşma Anatomi ve Fizyolojisi, Tıbbi Terminoloji, Genel Fizik, Sağlık Yönetimine Giriş.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Türkçe II, Başlangıç Seviyesi İngilizce II, İşitme kayıpları, Akustik, Temel İSG, Odyometri II, Bilgisayara Giriş.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi I, Nesnel Test Yöntemleri, Klinik Uygulama, Dalgalar ve Ses Laboratuvarı, İşitme Cihazları, Sektör Stajı.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II, Vestibüler Sistem ve Test Yöentemleri, Pediatrik Test Yöntemleri, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, İlk Yardım.

Odyometri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Odyometri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Odyometri bölümüne son beş yılda toplam 671 kontenjan verilmiş ve mezunlar 83 ve üzeri puanlarla atanmışlardır.

Odyometri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Odyometri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Biyoloji, elektronik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Hasta insanlara yardım etmekten hoşlanmalı.
5- Hoşgörülü ve sabırlı olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sorumluluk sahibi, dikkatli ve titiz olmalı.
10- Üst düzeyde genel yeteneğe sahip olmalı.

Odyometri Okuyanlar ve Odyometri Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Odyometri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Odyometri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Odyometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Odyometri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOrp5RXk_JsCUoY5u-yPB1HbmT1ukeC1QiRn5_XLX7x5uVnzakE2-Ok5y1o-QkvGtnp4oy9C0iIyypiUvXY-I1sIZC3ImcRQJW3sFiaqnltEHg1zfwNxWOjM0xW0Snni6grpDuA9c8WF88/s1600/odyometri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOrp5RXk_JsCUoY5u-yPB1HbmT1ukeC1QiRn5_XLX7x5uVnzakE2-Ok5y1o-QkvGtnp4oy9C0iIyypiUvXY-I1sIZC3ImcRQJW3sFiaqnltEHg1zfwNxWOjM0xW0Snni6grpDuA9c8WF88/s72-c/odyometri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/odyometri-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/odyometri-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content