Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Mobilya ve Dekorasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...


Mobilya ve Dekorasyon bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Mobilya ve Dekorasyon bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mobilya ve Dekorasyon bölümü nedir, puan türü nedir, Mobilya ve Dekorasyon bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Mobilya ve Dekorasyon dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Nedir?

Mobilya ve Dekorasyon bölümü; mobilya, yonga ve lif levha doğrama, kaplama ve kereste üretiminde endüstri üreticisinin hazırladığı üretim planını uygulayan kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Mobilya ve Dekorasyon bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Mobilya ve Dekorasyon, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Mobilya ve Dekorasyon bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Mobilya ve Dekorasyon iş imkanları
Mobilya ve Dekorasyon

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mobilya ve Dekorasyon mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mobilya ve Dekorasyon mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Çeşitli devlet kurumları
2- İç Mimari büroları
3- Mobilya Üretim Fabrikaları
4- Kereste endüstrisi
5- Prefabrik ev yapım firmaları
6- Mobilya satışı yapan mağazalar
7- İl özel idareleri
8- Üniversiteler

Mobilya ve dekorasyon teknikerleri, endüstriyel mobilya üreten fabrikalarda, ağaçla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe ve KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) düzeyindeki özel iş yerlerinde çalışabilirler. Ayrıca ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında tekniker olarak çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açma imkanları da bulunmaktadır. Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir.

Gelişmiş elektronik cihazlarla daha karmaşık ve küçük parçalar daha kısa zaman içinde ve daha kaliteli olarak yapılabilmektedir. Bu durum mobilya ürünlerinin çeşitlenmesine ve üretimin hızlanmasına neden olduğundan mesleğin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Ağacın yerini tutabilen ürünlerin geliştirilmesi ve bunun çeşitli kalıplarla kullanıma sunulması ise bu mesleği olumsuz yönden etkilemektedir. Örneğin plastik sandalyeler, masalar, dolaplar vb. bunlardan bazılarıdır.

Mobilya ve Dekorasyon Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mobilya ve Dekorasyon mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mobilya ve Dekorasyon mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Endüstri ürünleri tasarımcısı tarafından hazırlanan tasarım veya üretim projesini inceler.
2- Üretimde çalışacak elemanların niteliklerini, sayılarını belirler.
3- Çalışmaların yapılan planlara uygun olarak yürütülmesini sağlar.
4- Yapılacak olan eşyanın projesini çizer veya proje hazır ise inceleyerek gerekli değişiklikleri yapar.
5- Üretim için gerekli malzeme listesini çıkarır, maliyet hesaplarını hazırlar ve gerekli malzemeleri sipariş verir.
6- Gerekli malzemeleri temin eder ve malzemelerin kullanılmasını ve kullanıma hazır halde olmasını sağlar.
7- Eşyanın modeline göre yapılacak parçaları belirler ve önceden hazır hale getirtir.
8- Parçaların şeklini ağaç malzeme üzerine işaret ettirir.
9- Ahşap malzemeyi keserek, yontarak, oyarak parçaları yaptırır.
10- Parçaları, projeye uygun şekilde birleştirerek, pürüzlerini düzelttirir ve cilalatıp, varsa aksesuarlarının takılmasını sağlar.
11- Çevresindeki sanayi kuruluşları ve işletmeleri izleyerek teknolojik gelişmelerden haberdar olmaya özen gösterir.
12- Kullanılan alet ve makinelerin bakımlarını ve onarımlarını yapar, yaptırır.

Mobilya ve Dekorasyon Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mobilya ve Dekorasyon çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mobilya ve Dekorasyon okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Mobilya ve dekorasyon teknikerleri fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında talaş tozları, cila, boya ve vernik kokuları mevcuttur. İşler ofiste çizim olarak gerçekleştikten sonra imalathanelerde mamul mal haline getirilir. Genellikle ayakta çalışılır. Meslekte uğraş konusu birinci derece de malzemelerdir. Çalışma esnasında ağır ağaçları kaldırmak, yerini değiştirmek ve taşımak gerekebilir. Çalışma arkadaşlarıyla, işverenlerle ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Ağaç çeşitleri (lif, kontrplak, sunta, kaplamalı sunta, formika, duralit, kontratabla kaplama)
2- Bağlantı ve kalıp elemanları, çeşitli aksesuarlar
3- Bilgisayar ve ilgili desen yazılımları
4- Çeşitli vernik ve zımparalar
5- El makine ve takımları, ağaç işleme, döşeme, üst yüzey işleme makineleri
6- Ölçme, markalama ve kontrol aletleri

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mobilya ve Dekorasyon maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mobilya ve Dekorasyon maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Mobilya ve Dekorasyon bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Mobilya ve Dekorasyon dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği

-Endüstriyel Tasarım

-İç Mimarlık

-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

-İmalat Mühendisliği

-Orman Endüstrisi Mühendisliği

-Orman Mühendisliği


2 Yıllık Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Türk Dili- I, Yabancı Dil- I, Genel Matematik, Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Çizim-I, Mobilya İmalatında Temel İşlemler, Masif Mobilya, Bilgi ve İletişim Teknolojisi.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Türk Dili-II, Yabancı Dil-II, Bilgisayar Destekli Çizim-II, Meslek Resmi-I, Ahşap Levha Üretimi, Yapay Levha Üretimi, Ahşap Süsleme Teknikleri, Mesleki Matematik, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Üretim-I, Meslek Resmi-II, Ergonomi, Yapı Dekorasyon, Üst Yüzey İşlemleri-I, Panel Mobilya İmalatı, Mekân Donatı-I, Döşeme Yapımı, Estetik ve Tasarım, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Üretim-II, Üretim Yönetimi, Üst Yüzey İşlemleri-II, Dış Mekân Mobilyaları, Mekân Donatı-II, Mekân Projesi Çizimi, Ahşap Süsleme Tekniği, Perspektif, Metal Mobilya Üretimi.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mobilya ve Dekorasyon KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mobilya ve Dekorasyon bölümüne son beş yılda sadece 1 kontenjan verilmiş ve Kırklareli Üniversitesine 88 puanla atama yapılmıştır.

Mobilya ve Dekorasyon Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mobilya ve Dekorasyon tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.
3- Bedence sağlam ve dayanıklı, ayrıca uzun süre ayakta çalışabilmeli.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- ayrıntıları fark edebilmeli.
6- Ekip çalışmasını sevmeli.
7- El ve parmak becerisine sahip olmalı.
8- Göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilmeli.
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Matematik ve fiziğe ilgi duymalı.
11- Planlı çalışmayı bilmeli.
12- Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş olmalı.
13- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilmeli.
14- Yeniliklere açık olmalı.

Mobilya ve Dekorasyon Okuyanlar ve Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mobilya ve Dekorasyon yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Mobilya ve Dekorasyon iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixW2x-SbaWR0vnqo_RzuwWSncYlyozN4gY5OFVEYKlnQfSGPyIes7z-pRYp7NCeRn9v3YS4MZZ9MlUbEb9I31qH0Ygf9WKIH_U_OXJ0Oiud3OU1_hKpkuSo6w7oYOThkiUkR26tA2gRaAU/s1600/mobilya-ve-dekorasyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixW2x-SbaWR0vnqo_RzuwWSncYlyozN4gY5OFVEYKlnQfSGPyIes7z-pRYp7NCeRn9v3YS4MZZ9MlUbEb9I31qH0Ygf9WKIH_U_OXJ0Oiud3OU1_hKpkuSo6w7oYOThkiUkR26tA2gRaAU/s72-c/mobilya-ve-dekorasyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/mobilya-ve-dekorasyon-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/mobilya-ve-dekorasyon-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content