Mantarcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Mantarcılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...


Mantarcılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Mantarcılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Mantarcılık bölümü nedir, puan türü nedir, Mantarcılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Mantarcılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Mantarcılık Bölümü Nedir?

Mantarcılık bölümü; mantar türlerinin üretimi, saklanması, denetimi ve pazarlamasında çalışan ara elamanları yetiştiren bir önlisans programıdır.

Mantarcılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Mantarcılık bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Mantarcılık, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Mantarcılık bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
mantarcılık iş imkanları
Mantarcılık

Mantarcılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Mantarcılık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Mantarcılık mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Belediyeler
2- Bitki Araştırma Enstitüleri
3- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
4- Mantar üretim tesisleri
5- Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri
6- Tarımsal Araştırma Enstitüleri

Çok az bir sermaye ile aile işletmeciliği şeklinde bodrum, depo gibi değerlendirilmeyen kapalı alanlarda kendi işletmelerini kurup, mantar yetiştiriciliği yapabilirler.
Hazır kompost ve mantar üretimi yapan özel sektöre ait iş yerlerinde çalışabilirler.
Tarım il ve ilçe müdürlüklerinde, üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde görev alabilirler.

Mantarcılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Mantarcılık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Mantarcılık mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Bitkisel üretim alanında çalışan ziraat mühendisleri tarafından hazırlanan üretim planını uygulamaya koyar.
2- Mantar üretiminde gerekli olan kompost hazırlama (sap, saman ve gübre karıştırılarak yığının oluşturulması, ıslatılması ve aktarılması) işlerini yapar.
3- Üretim odalarında sıcaklık, nem ve havalandırma işlerini kontrol eder.
4- Mantarın üretimini çeşitli aşamalarında denetler.
5- Üretim sırasında karşılaşılan hastalık ve zararlılara karşı gerekli mücadele ve bakımın yapılmasını sağlar.
6- Üretim sırasında kompost yüzeyine örtü toprağının serimi tırmıklama, sulama ve hasat işlerini yapar.
7- Hasat edilen mantarın paketlenmesi işlerine yardımcı olur.
8- Mantarın pazarlanması için gerekli çalışmaları yapar.
9- Mantar konservesi yapımında görev alabilirler.

Mantarcılık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Mantarcılık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Mantarcılık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Mantar Teknikerleri genellikle üretim odalarında çalışır. Çalışmasının büyük bölümü kapalı ortamda olmasına kompost hazırlama ve ambalajlama sırasında açık havada çalışabilmektedirler. Çalışma ortamı mantarın gelişme dönemlerine göre farklılık gösterir. Genel olarak çalışılan ortam nemli ve serindir. Çalışırken ziraat mühendisleri, meslektaşları, işçiler ve müşterilerle iletişimde bulunur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Klima
2- Termometre, Hidrometre
3- İlaçlama alet ve ekipmanları ( ilaç motoru, sırt pompası)
4- Hasat sırasında kullanılan aletler (bıçak, terazi, ambalaj malzemeleri vb)
5- Otoklav
6- Bilgisayar
7- Mantar kompostu (buğday sapı, tavuk gübresi, at gübresi, kireç, alçı, kimyasal gübreler)
8- Torf (örtü toprağı)
9- Tohumluk misel

Mantarcılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Mantarcılık maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Mantarcılık maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Mantarcılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Mantarcılık bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Mantarcılık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Bahçe Bitkileri

-Beslenme ve Diyetetik

-Bitki Koruma

-Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

-Gıda Mühendisliği

-Gıda Teknolojisi

-Organik Tarım İşletmeciliği

-Tarla Bitkileri


2 Yıllık Mantarcılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Türk Dili 1, İngilizce I, Matematik, Kimya, Genel Mikrobiyoloji, Üretim Materyalleri, Bitkisel Üretime Giriş, Genel Mantarcılık.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Botanik, Tarım Ekonomisi ve Pazarlama, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili 2, İstatistik, Agaricus bisporus Yetiştiriciliği, Toprak Bilgisi, Kompost Yapım Tekniği, Mikoloji, İngilizce 2.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Laboratuvar ve Laboratuvar Tekniği, Mantar Hastalık ve Zararlıları, Genetik, Tarımsal Ekoloji, Misel Üretim Tekniği, Organik Mantar Yetiştiriciliği, Pleurotus Yetiştiriciliği, Uygulamalı Mantarcılık-I, Mantarcılıkta Mekanizasyon Ve Otomasyon, Mantar İşletmelerinde İklimlendirme.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Mantar Tesislerinin Projelendirilmesi, Kültürü Yapılan Diğer Mantarlar, Zehirli ve Zehirsiz Doğa Mantarları, Uygulamalı Mantarcılık II, Mesleki Çalışma Semineri, Mantar Atıklarının Değerlendirilmesi, Biyoteknoloji, Mantar Ürünlerinin Değerlendirilmesi.

Mantarcılık Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Mantarcılık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Mantarcılık bölümüne son beş yılda toplamda sadece 6 kontenjan verilmiş ve 86 ve üzeri puanlarla atamalar gerçekleşmiştir.

Mantarcılık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Mantarcılık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Açık havada ve bitkisel üretim alanında çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bedence sağlam ve dayanıklı olmalı.
3- Biyolojiye, özellikle de botaniğe ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Dikkatli, temiz ve titiz kimseler olmalı.
6- Ekip çalışmasını sevmeli.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli. 

Mantarcılık Okuyanlar ve Mantarcılık Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Mantarcılık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Mantarcılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Mantarcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Mantarcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzc7gKS0uQ3OEenYRrO0my-htJiq3KV6Hc1qBzFkruGanrdSn2rXxExwKrHZOHOMFUIe7nU8F_PKDGSU_t9WW5d4qEvrqkJxo5D9M_D6v8h1F-SA0JamTQ0QMFpiGr99sn4Ei11OEuWW7c/s1600/mantarcilik-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzc7gKS0uQ3OEenYRrO0my-htJiq3KV6Hc1qBzFkruGanrdSn2rXxExwKrHZOHOMFUIe7nU8F_PKDGSU_t9WW5d4qEvrqkJxo5D9M_D6v8h1F-SA0JamTQ0QMFpiGr99sn4Ei11OEuWW7c/s72-c/mantarcilik-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/mantarclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/mantarclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content