Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Makine Resim ve Konstrüksiyonu bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ta...


Makine Resim ve Konstrüksiyonu bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü var. Aşağıda sırasıyla Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü nedir, puan türü nedir, Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Makine Resim ve Konstrüksiyon dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Nedir?

Makine, Resim ve Konstrüksiyon bölümü; bir makine veya parçasının imalat resimlerini belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen ve bu makine parçalarının imalatının yapılacağı makinelerin işletilmesini bilen kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Makine Resim ve Konstrüksiyon, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Makine, Resim ve Konstrüksiyon ne iş yapar
Makine, Resim ve Konstrüksiyon

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Makine Resim ve Konstrüksiyon mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Makine Resim ve Konstrüksiyon mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Belediyeler
2- Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
3- Karayolları Genel Müdürlüğü
4- Makine Kimya Endüstrisi Kurumu
5- Makine üretim fabrikaları
6- Otomotiv endüstrisi
7- Sümerbank
8- Teknik büroları

Makine Resim Konstrüksiyon Teknikerleri kamu sektöründe (DDY Genel Müdürlüğü, MKE Kurumu, Belediyeler vb.) ve özel sektörde endüstriye yönelik alanlarda çalışabilirler. Özel sektörde büyük ve orta ölçekli işletmelerde istihdam edilenler endüstriyel tasarımcı ve konstrüktör olarak görev yapabilmektedirler. İSO 9001 kalite belgesi çalışmalarında makine çizimlerinin uygunluğunun sağlanmasında çalışabilirler.

Edindikleri malzeme bilgisi ve teknik çizim becerilerinin iş piyasasında birçok alanda (otomotiv, inşaat gibi) kullanılması nedeniyle; üretim planlamacısı, satınalma teknikeri, kalite kontrolörü ve ısıl işlemci olarak kolaylıkla istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca yine özel sektörde faaliyet gösteren Mühendislik/Müşavirlik bürolarında çalışabilirler. Kendi adlarına işyeri açma olanakları da vardır.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Makine Resim ve Konstrüksiyon mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Makine Resim ve Konstrüksiyon mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Makineler ve bunlarla ilgili parçaların çizim öncesi inceler ve yapılacak işlemlerin sırasını belirler.
2- Ölçümlemeyi yaparak, üretimi istenen parçaların imalat resimlerini hazırlar ve bunların detaylı taslaklarını yapar, üretim faaliyetlerini planlar.
3- Gerektiğinde seçilmiş bulunan üretim metodunun yapılabilirliğini değerlendirir.
4- Özellikle makineleme sırasında üretimi denetler.
5- Yapılan işi işlem sırasında kontrole tabi tutar ve gerekli durumlarda düzeltmeler yapar.
6- Belirlenmiş standartların uygulanmasını sağlar.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Makine Resim ve Konstrüksiyon çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Makine Resim ve Konstrüksiyon okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Makine parçalarını üreten büyük fabrikaların teknik bürolarında, kalite kontrol ünitelerinde veya bunlara yakın yerlerde kurulan tasarım bürolarında çalışırlar. Büyük fabrikalarda çalışılan ortam diğer iş yerlerine nazaran daha iyi donatılmış, bilgisayar destekli üretime uygun, istenilen ışıklandırma düzeneğine sahip, sessiz ve temiz ortamlardır. Çalışmalarını makine mühendisi gözetiminde yürütür, diğer çalışma arkadaşları ile de iletişim halindedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Çeşitli çizim alet ve malzemeleri (T- cetveli, pistole, gönye takımı, pergel takımı, çizim masası, antetli çizim kağıtları, çizim kalemleri v.b.)
2- Bilgisayar Destekli Tasarım Programları (CAD/CAM programları)
3- Büro makineleri (uygun özellikte bilgisayar, ozalit makinesi v.b.)
4- İmalatta kullanılan çeşitli tezgahlar, ölçme ve kontrol avadanlıkları

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Makine Resim ve Konstrüksiyon maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Makine Resim ve Konstrüksiyon maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Makine Resim ve Konstrüksiyon dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Endüstri Mühendisliği

-Enerji Sistemleri Mühendisliği

-Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

-Enerji Yönetimi

-Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

-Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

-İmalat Mühendisliği

-Makine Mühendisliği

-Malzeme Bilimi ve Mühendisliği

-Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

-Nanoteknoloji Mühendisliği

-Nanobilim ve Nanoteknoloji

-Otomotiv Mühendisliği

-Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği

-Uçak Bakım ve Onarım

-Uçak Gövde ve Motor Bakımı

-Uçak Mühendisliği


2 Yıllık Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
İngilizce I (ENG), Üretim ve İmalat Teknolojisi I, Genel Matematik, Mukavemet, Makine Konstrüksiyonunda Temel İlkeler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Teknik Resim, Türk Dili I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
İngilizce II (ENG), İş Sağlığı ve Güvenliği I, Üretim ve İmalat Teknolojisi II, Makine Resmi I, Mühendislik Bilimi, Mesleki Matematik, Malzeme Bilgisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Bilgisayar Destekli Tasarım I, Makine Bilimi ve Elemanları, Makine Resmi II, Malzeme ve Mekanik Muayeneleri, Endüstriyel Ölçüm Teknikleri, Ölçme Tekniği.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Kalıp Tasarımı, Hidrolik ve Pnömatik Sistemler, Bilgisayar Destekli Tasarım II, Bilgisayar Destekli Takım Tezgahları, Konstrüksiyon.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Makine Resim ve Konstrüksiyon KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Makine Resim ve Konstrüksiyon bölümüne son beş yılda toplamda 77 kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.


Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Makine Resim ve Konstrüksiyon tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Başka insanlarla işbirliği yapabilmek için uyumlu olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Düzgün şekil çizebilmeli.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- El-göz koordinasyonu gelişmiş olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
10- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.
11- Tasarım ve çizim yeteneğine sahip olmalı.
12- Temel bilimlere karşı ilgi duyan ve bu alanda başarılı olmalı.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Makine Resim ve Konstrüksiyon yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Makine Resim ve Konstrüksiyon iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Makine Resim ve Konstrüksiyonu Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh06VPHuTZyyX-iaYWRHiwQuur63VjBVf_qyMbDfHzb-u7Z7knGmSQLD8NuPX_4i-jBx_tm2hceZ6sNFK5EVByMI870IAYVLd3LNpawpIt2HFCI7_K63E33v6TmJ8V8-OfGHWhxFjc6JV1r/s1600/Makine-Resim-ve-Konstruksiyon.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh06VPHuTZyyX-iaYWRHiwQuur63VjBVf_qyMbDfHzb-u7Z7knGmSQLD8NuPX_4i-jBx_tm2hceZ6sNFK5EVByMI870IAYVLd3LNpawpIt2HFCI7_K63E33v6TmJ8V8-OfGHWhxFjc6JV1r/s72-c/Makine-Resim-ve-Konstruksiyon.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/makine-resim-ve-konstruksiyon-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/makine-resim-ve-konstruksiyon-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content