Kooperatifçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Kooperatifçilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...


Kooperatifçilik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Kooperatifçilik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Kooperatifçilik bölümü nedir, puan türü nedir, Kooperatifçilik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Kooperatifçilik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Kooperatifçilik Bölümü Nedir?

Kooperatifçilik bölümü; kooperatiflerin karşılaştığı mali, hukuku, ticari problemlere çözüm gitirecek elemanları yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölüm, 6 farklı üniversitede okutulmasına rağmen pek tercih edilmemektedir. Ne yazık ki iş imkanları da pek geniş değildir.

Kooperatifçilik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Kooperatifçilik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Kooperatifçilik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Kooperatifçilik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
kooperatifçilik iş olanakları maaşları
Kooperatifçilik

Kooperatifçilik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Kooperatifçilik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Kooperatifçilik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Tarım Kooperatifleri
2- Tüketim Kooperatifleri
3- Köy Kalkınma Kooperatifleri
4- Esnaf Kooperatifleri
5- Kefalet Kooperatifleri

Günümüz koşullarında insanların bazı ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını tek başlarına karşılamaları güçleşmektedir. Özellikle konut sorununa bir kişi veya ailenin kendi başına bir çözüm bulması olanaksız denecek düzeye gelmiştir. Bu nedenle de son yıllarda özellikle yapı kooperatiflerinin sayısı sürekli artmaktadır. Bu, Tarım, Tüketim, Köy Kalkınma, Esnaf, Kefalet Kooperatifleri için de geçerlidir. Bir sorunu tek başına çözmeye çalışmak yerine, dayanışma ve işbirliği içinde çözmek hem daha kolay hem daha ekonomik olmaktadır. Bu nedenle kooperatifçilik alanında yetişmiş, bilgili, dürüst, çalışkan elemanlara da ihtiyaç artmaktadır. Bu alanda yetişmiş, girişimci bir kişinin iş bulma konusunda fazla sorunu olmayacağı düşünülmektedir.

Kooperatifçilik programını bitirenlere “Kooperatifçilik Meslek Elemanı” unvanı verilir. Kooperatifçilik meslek elemanı çalıştığı kooperatifin gerek halkla, gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesine çalışır. Kooperatifçi, parasal kaynak sağlama ve kurumun parasal olanaklarını en ekonomik biçimde dağıtma, kurumun harcamalarını saptama, üyelere parasal çalışmalar ve bütçe hesapları konusunda bilgi verme gibi işler yapar.

Kooperatifçilik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Kooperatifçilik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Kooperatifçilik mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Kooperatifçilik meslek elemanı, çeşitli amaçlarla (konut sahibi olma, verimli ürün elde etme, ürünleri karlı bir biçimde satma vb.), güç ve kaynaklarını birleştirerek "Kooperatif" adı verilen bir tür ortaklık kurmak isteyenlere yasal, parasal ve ticari konularda danışmanlık yapar.
2- Çalıştığı kooperatifin gerek halkla gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesini sağlar.
3- Kooperatife parasal kaynak sağlar.
4- Kooperatifin parasının en ekonomik biçimde harcanmasını ve elde edilen kazancın üyelere pay olarak dağıtılmasını sağlar.
5- Üyelere, yapılan çalışmalar, harcamalar ve sonuçta elde edilen yararlar hakkında bilgi verir

Kooperatifçilik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Kooperatifçilik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Kooperatifçilik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Kooperatifçilik meslek elemanı çalışmalarını büro ortamında, plan ve hesap yaparak yürütür. Birinci derecede verilerle ilgilenmekle birlikte, zaman zaman insanlarla da etkileşim halindedir ve açıklama yapma, ikna etme gibi görevleri yerine getirir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Kanun, tüzük ve yönetmelikler
2- Çağdaş iletişim araçları (bilgisayar, teleks)
3- Büro malzemeleri

Kooperatifçilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Kooperatifçilik maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Kooperatifçilik maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Kooperatifçilik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Kooperatifçilik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Kooperatifçilik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Ekonomi ve Finans

-İşletme

-Lojistik Yönetimi

-Tarım Ekonomisi

-Uluslararası İşletme Yönetimi


2 Yıllık Kooperatifçilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde okutulan dersleri sizler için dönemler halinde sıraladık. Özellikle finans ile ilgili bazı dersleri zor gibi görünse de sınıf geçmek pek zor değildir.

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I, Bilgisayara Giriş, Genel Ekonomi, Genel Hukuk Bilgisi, Genel İşletme, Genel Kooperatifçilik, Genel Muhasebe, Matematik, Türk Dili I, Yabancı Dil I (İngilizce).

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II, Bilgisayarlı Büro Programları, İstatistik, Kooperatif İşletmeciliği, Ticaret Hukuku Bilgisi, Türk Dili II, Yabancı Dil II (İngilizce), Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Borçlar Hukuku, Halkla İlişkiler, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Kooperatif Finansmanı, Kooperatif Mevzuatı I, Maliyet Muhasebesi, Tarım Hukuku.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Doğal Kaynaklar Ekonomisi, Kooperatifçilikte Güncel Ekonomik Sorunlar, Kooperatifler Muhasebesi, Staj, Türkiye de Kooperatifçilik Uygulamaları, Bilgisayarlı Muhasebe, Kooperatif Mevzuatı II, Pazarlama İlkeleri.

Kooperatifçilik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Kooperatifçilik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Kooperatifçilik bölümüne son beş yılda KPSS alımlarında hiç kontenjan verilmemiştir.

Kooperatifçilik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Kooperatifçilik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
4- Planlı çalışmayı bilmeli.
5- Sabırlı ve dinamik olmalı.
6- Sayılarla işlem yapmaktan hoşlanmalı.
7- Sayısal yeteneği yüksek olmalı.
8- Ekonomi ve finans konuları ile yakından ilgili olmalı.

Kooperatifçilik Okuyanlar ve Kooperatifçilik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Kooperatifçilik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Kooperatifçilik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Kooperatifçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Kooperatifçilik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqYDy-rir_A_-nqwo0B4nC1ZBq8vCeel8-xBCchLoKtvD2RLC0xl3rqK4vi04Uh2NG7cCDT_7VbCoClBaRtTluB3lVVZM6I28b_lvF3lOkues9nY8lUTlni27z96SuKsfkEeyaHK7Nx3QI/s1600/kooperatifcilik-bolumu.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqYDy-rir_A_-nqwo0B4nC1ZBq8vCeel8-xBCchLoKtvD2RLC0xl3rqK4vi04Uh2NG7cCDT_7VbCoClBaRtTluB3lVVZM6I28b_lvF3lOkues9nY8lUTlni27z96SuKsfkEeyaHK7Nx3QI/s72-c/kooperatifcilik-bolumu.png
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/kooperatifcilik-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/kooperatifcilik-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content