2 Yıllık Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Moda Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı d...


Moda Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Moda Tasarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Moda Tasarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Moda Tasarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Moda Tasarımı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

2 Yıllık Moda Tasarımı Bölümü Nedir?

Moda Tasarımı bölümü; giysilerin ve giysiyi tamamlayan takı, eldiven, eşarp, çanta, kemer gibi parçaların tasarımını yapan, gerektiğinde çizdiği modeli kalıba dönüştürüp ilk denemelik ürünü gerçekleştiren kişileri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Moda Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Moda Tasarımı bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Moda Tasarımı, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Moda Tasarımı bölümü için de baraj puanı 150 puandır.
 
Moda Tasarımı nedir
Moda Tasarımı

Moda Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Moda Tasarımı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Moda Tasarımı mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Free Lance Koleksiyon Tasarımcısı
2- Mağaza Görsel Sunum ve Tasarım Uzmanı
3- Moda Aksesuar Tasarımcısı
4- Moda Editörü
5- Moda Tasarımcısı
6- Stil Danışmanı
7- Tasarım Planlamacısı
8- Trend Danışmanı

Moda Tasarım Teknisyenleri; hazır giyim işletmeleri, deri hazır giyim işletmeleri, deri aksesuar işletmelerinin model hazırlama, kalıp hazırlama, üretim ve kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler.
Ülkemizde, tüm bilgilerle donatılmış, model analizi yapabilen, kalıp hazırlayan, giysi üreten, aksesuar tasarımı yapabilme becerisine sahip moda tasarımcılarına gereksinim vardır. Moda, kendini her gün yenileyen bir alandır. Dolayısıyla, eskimesi veya yok olması söz konusu değildir. Moda tasarımcısı da kendini yenileyebildiği ölçüde mesleğini devam ettirecektir.
Ayrıca, meslek elemanları kendi iş yerlerini açabilirler.

Moda Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Moda Tasarımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Moda Tasarımı mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Hazır giyim ve ısmarlama giyim ünitelerinde, uygulanabilir nitelikte giysi tasarımı yapar.
2- Bu tasarıma uygun tekstil ürününü saptar veya tekstil ürününe göre model tasarımı yapar.
3- Tasarımını teknik çizim ve moda grafikleri (artistik çizim) ile ifade eder.
4- Bilgisayar desteğinde veya elle çizdiği modelin kalıbını hazırlar.
5- Kesim planı ve malzeme hesabı yapar.
6- İlk deneme üretimini gerçekleştirir.
7- Tasarımlara uygun aksesuar seçimi yapar.
8- Dericilik sektöründe, ayakkabı, çanta, kemer vb. modelleri tasarlar.
9- Bu modellerin kalıbını hazırlayarak üretim aşamasına gelinmesini sağlar.
10- Modelin kalıbını hazırlar ve gerektiğinde üretime geçilmesini sağlar.
11- Farklı amaçlara yönelik koleksiyon hazırlar.
12- Çağdaş moda ile kuramsal bilgilerini birleştirerek alanı ile ilgili görsel ve basılı kaynakları izler, çalışmalarına yansıtır.

Moda Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Moda Tasarımı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Moda Tasarımı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Çalışma ortamı, çalıştığı yere göre farklılık gösterir. Dericilikle uğraşan işletmelerde, çalışma ortamı kokuludur. Normalde ise aydınlık ve sessizdir. Çalışırken desinatörlerle, stilistlerle, kalıpçılarla, makinecilerle ve meslektaşlarıyla iletişimde bulunur.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar
2- Atölye masası
3- Çeşitli makaslar (karton kesme makası, çit makası)
4- Delme aleti (biz)
5- Sanayi tipi dikiş makinesi
6- 5 iplikli overlok makinesi
7- İlik makinesi
8- Vakumlu ütü presi
9- Kalıp çizme masası (pazen kaplı)
10- Buharlı el ütüsü
11- Boya malzemeleri
12- Kumaş
13- Tekstil ürünleri
14- Dikiş malzemeleri
15- Çeşitli kalem ve cetveller

Moda Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Moda Tasarımı maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Moda Tasarımı maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Moda Tasarımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Moda Tasarımı bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Moda Tasarımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Moda Giyim Tasarımı

-Moda Tasarımı

-Tekstil ve Moda Tasarımı

-Tekstil

-Tekstil Mühendisliği

-Tekstil Tasarımı


2 Yıllık Moda Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-I, Genel Tekstil Teknolojisi, Giysi Atölye-I, İngilizce-I, Kalıp Hazırlama, Moda İllüstrasyon, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Sanat Eğitimi, Türk Dili-I.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-II, Bilgisayar Destekli Moda Tasarım-I, Giysi Atölye-II, İngilizce-II, Moda Tasarımı-I, Örme Konstrüksiyon, Temel Konfeksiyon Bilgisi, Türk Dili-II.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Baskı Tasarımı-I, Bilgisayar Destekli Kalıp, Dokuma Konstrüksiyon, Konfeksiyon Yan Malzemeleri, Kostüm Tarihi, Moda Tasarımı-II, Model Uygulama Teknikleri, Renk Bilgisi.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Aksesuar Tasarımı, Baskı Tasarımı-II, Bilgisayar Destekli Moda Tasarım-II, Drapaj, Portfolyo ve Prezentasyon, Reklam ve Pazarlama, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik, Tasarımın Markalaşması.

Moda Tasarımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Moda Tasarımı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Moda Tasarımı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

Moda Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Moda Tasarımı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Değişik modeller tasarlayabilme ve koleksiyon hazırlayabilme becerisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Düzenli, insanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna edebilme özelliğine sahip olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilmeli.
6- Hayal gücü zengin, yaratıcı, yeniliklere açık, estetik görüşe sahip olmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Modayla ilgili olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Renkleri ve şekilleri ince ayrıntıları ile algılayabilmeli.
11- Tasarımlarını teknik ve artistik çizgilerle ifade edebilme gücüne sahip olmalı.

Moda Tasarımı Okuyanlar ve Moda Tasarımı Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Moda Tasarımı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Moda Tasarımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: 2 Yıllık Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
2 Yıllık Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFNrmDVdq26mCSiLnv_ZT9ElgUlT7ogMRlUg73h6hBCXXc3IxGZAoAG3ugE3Z10jIR-v-ywfKktuMxWBp_xwnb4cDGHqd-zLis3pgrVbo_wCv3zy24_8WpQwa-7rKi1tGvElokWqqphSGW/s1600/moda-tasarimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFNrmDVdq26mCSiLnv_ZT9ElgUlT7ogMRlUg73h6hBCXXc3IxGZAoAG3ugE3Z10jIR-v-ywfKktuMxWBp_xwnb4cDGHqd-zLis3pgrVbo_wCv3zy24_8WpQwa-7rKi1tGvElokWqqphSGW/s72-c/moda-tasarimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/09/2-yllk-moda-tasarm-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/09/2-yllk-moda-tasarm-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content