İlk ve Acil Yardım (Paramedik/ATT) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

İlk ve Acil Yardım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...


İlk ve Acil Yardım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık İlk ve Acil Yardım bölümü var. Aşağıda sırasıyla İlk ve Acil Yardım bölümü nedir, puan türü nedir, İlk ve Acil Yardım bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, İlk ve Acil Yardım dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
İlk ve Acil Yardım iş olanakları
İlk ve Acil Yardım
Paramedik olarak da bilinen İlk ve Acil Yardım bölümü günümüzde en çok mezun veren bölümlerin başında gelmektedir. Her yıl ortalama 15.000 kişi bu bölümden mezun olmaktadır. Bu nedenle eskiden çok düşük olan KPSS atama puanları günden güne yükselmektedir. Bu nedenle bölümü tercih etmeden önce tekrar düşünmenizi öneririz. Eski puanlarına kanmayınız. Artık yüzbinlerce mezun birikmiş ve her sene atanmak çok daha zor hale geliyor. Dilerseniz şimdi bölümü daha yakından tanıyalım.

2 Yıllık İlk ve Acil Yardım Bölümü Nedir?

İlk ve Acil Yardım bölümü; kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları, gerektiğinde bulundukları yerde ilk tedavilerini yapıp, güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine getiren meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan İlk ve Acil Yardım bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. İlk ve Acil Yardım, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi İlk ve Acil Yardım bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

İlk ve Acil Yardım Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İlk ve Acil Yardım mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İlk ve Acil Yardım mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Devlet Hastaneleri
2- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
3- Üniversite Hastaneleri
4- Özel Hastaneler

Ambulans ve acil bakım/ İlk ve acil yardım teknikerleri, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarının ambulans servisleri ve işyeri acil yardım ünitelerinde çalışırlar. Mesleki eğitimin az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının düşük olması nedeniyle mezun olan öğrenciler iş bulma konusunda fazla zorlanmamaktadır. Kazalar sonrası ilk yardım, kurtarma ve taşıma hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle meydana gelen can kaybı ve sakatlıklar göz önüne alındığında "İlk ve Acil Yardım Teknikerliği"nin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

İlk ve Acil Yardım Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İlk ve Acil Yardım mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İlk ve Acil Yardım mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirler.
2- Durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular.
3- Hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya itfaiyenin yardımını sağlar, gereğini yapar.
4- Yolda hastaya acil bakım hizmeti verir.
5- Hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eder, oradaki ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi verir.
6- Hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapar.
7- Gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapar.

İlk ve Acil Yardım Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İlk ve Acil Yardım çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İlk ve Acil Yardım okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Ambulans ve acil bakım//İlk ve acil yardım teknikerinin çalışma ortamı çok çeşitlidir. Kaza ve yangın yerlerine gittiğinde tehlike ile karşılaşabilir. Ambulans ve acil bakım teknikeri görevini yaparken polis, jandarma ve itfaiye gibi ekip mensuplarıyla, hasta yakınlarıyla ve diğer sağlık personeli ile iletişim halindedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Ambulans
2- Ambulans içindeki her türlü sağlık ekipmanı

İlk ve Acil Yardım Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İlk ve Acil Yardım maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İlk ve Acil Yardım maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. İlk ve Acil Yardım bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. İlk ve Acil Yardım dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Hemşirelik

-Sağlık Yönetimi

-Sosyal Hizmet


2 Yıllık İlk ve Acil Yardım Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1, Genel İngilizce 1, Acil Hasta Bakımı 1, Acil Sağlık Hizmetleri, Anatomi 1, Tıbbi Terminoloji, Biyokimya, Meslek Etiği, Tıbbi Biyoloji, Türk Dili 1.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Genel İngilizce 2, Acil Hasta Bakımı 2, Ambulans Ekipmanları ve Uygulamaları, Resüsitasyon, Anatomi 2, Fizyoloji, Türk Dili 2.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
İlk ve Acil Yardım Uygulamaları 1, Farmakoloji, Beden Eğitimi ve Vücut Geliştirme, Klinik Uygulamalar 1, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
İlk ve Acil Yardım Uygulamaları 2, İlk ve Acil Yardımda Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji, Ambulans Servis Eğitimi, Klinik Uygulamalar 2.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İlk ve Acil Yardım KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İlk ve Acil Yardım bölümüne son beş yılda binlerce kişi çeşitli hastanelere atanmıştır. Şu an için KPSS taban puanları 82 civarıdır.

İlk ve Acil Yardım Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İlk ve Acil Yardım tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.
2- Bedence sağlıklı ve güçlü olmalı.
3- Çabuk ve doğru karar verebilmeli.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü olmalı.
6- Ekip çalışmasını sevmeli.
7- Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmeli.
8- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.
9- Hasta ve zayıf insanlara yardım etmekten hoşlanmalı.
10- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
11- Planlı çalışmayı bilmeli.

İlk ve Acil Yardım Okuyanlar ve İlk ve Acil Yardım Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İlk ve Acil Yardım yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için İlk ve Acil Yardım iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Özel hastaneler hangi kritere göre alıyor? Okudugun üniversiteyle alakası var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazdığın sorunun aynısını ben de tekrardan soruyorum

      Sil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İlk ve Acil Yardım (Paramedik/ATT) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
İlk ve Acil Yardım (Paramedik/ATT) Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP6g39ckHABQVMfa3VOf7ruE48VhEjOynhBuYDYS4eJ-DDVmZcoxv9-DUzpdAEgfNM17Yg50XXORGUGWEvOjpKJmhtisLfNXGHMScdOQLYXI8BCmWZSAxjXjMBQ71YXKQZCa0ic7B1vIE1/s320/ilk-ve-acil-yardim-paramedik.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP6g39ckHABQVMfa3VOf7ruE48VhEjOynhBuYDYS4eJ-DDVmZcoxv9-DUzpdAEgfNM17Yg50XXORGUGWEvOjpKJmhtisLfNXGHMScdOQLYXI8BCmWZSAxjXjMBQ71YXKQZCa0ic7B1vIE1/s72-c/ilk-ve-acil-yardim-paramedik.png
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/ilk-ve-acil-yardm-paramedikatt-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/ilk-ve-acil-yardm-paramedikatt-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content