Geoteknik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Geoteknik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizim...


Geoteknik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Geoteknik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Geoteknik bölümü nedir, puan türü nedir, Geoteknik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Geoteknik dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Geoteknik iş imkanları
Geoteknik
Kamuya atanma imkanı kısıtlı olsa da özel sektörde iş bulma olanağı olan Geoteknik bölümü, adaylar tarafından az da olsa ilgi görüyor. Bölüm ülkemizde yalnızca üç üniversitede okutuluyor. Geoteknik bölümü olan üniversiteler ise şunlardır:

1- Fırat Üniversitesi
2- Manisa Celal Bayar Üniversitesi
3- Dokuz Eylül Üniversitesi

2 Yıllık Geoteknik Bölümü Nedir?

Geoteknik bölümü; karayolu, demiryolu, nükleer enerji santralleri, tünel, köprü, baraj, liman, bina gibi yapıların inşa edileceği arazinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin ortaya çıkarılması alanında çalışan meslek elemanı yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan bir önlisans programıdır.

Evrensel değerler ışığında, bilim, teknoloji ve kişisel birikimlerden yararlanarak uluslararası düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip teknikerler yetiştiren, çağdaş eğitim ve araştırma stratejilerinin oluşturulması ve uygulamasında önde gelen, dünyada yetkinliği kabul edilen bir bölüm olmaktır. Teknikerlere, mesleki bilgilerini kullanabilen, problem tanımlayabilen ve çözüm üretebilen, geoteknik etüd raporunun hazırlanmasında gerekli olan laboratuar ve arazi deneylerini yapabilen dinamik elemanlar yetiştirmektir.

Bu amaç doğrultusunda, programın temel dersleri Zemin Mekaniği, Yapı Mekaniği, Kaya Mekaniği, Topografik ve Jeolojik Harita Bilgisi, Jeoloji ve Kayaç Bilgisi, Sondaj Tekniği, Hidrojeoloji dir. Laboratuvar dersleri kapsamında Kaya mekaniği laboratuvarı, zemin mekaniği laboratuvarı, mikroskop laboratuvarında kayaçların mikroyapısal, fiziksel ve mekanik özellikleri uygulamalı olarak gösterilmektedir.

Geoteknik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 2 yıl olan Geoteknik bölümü için girilmesi gereken sınav TYT sınavıdır. Geoteknik, TYT puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm önlisans programlarında olduğu gibi Geoteknik bölümü için de baraj puanı 150 puandır.

Geoteknik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Geoteknik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Geoteknik mezunları iş imkanları ve çalışma olanakları şunlardır:

1- Devlet Su İşleri ve bağlı birimleri
2- Köy Hizmetleri
3- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı merkez teşkilatı ile diğer bağlı birimleri
4- Karayolları Genel Müdürlüğü
5- İller Bankası
6- Özel Kuruluşlar

Çeşitli mühendislik çalışmalarında malzeme ve ortam özelliklerinin iyice anlaşılmasının ve verilerin sayısal olarak belirlenmesinin önemi büyüktür. Bu güne kadar inşaat ve jeoloji mühendislerinin gözetiminde usta çırak ilişkisiyle yetişen vasıfsız elemanlar tarafından yapılan bu çalışmaların bundan sonra jeoteknik teknikerleri tarafından gerçekleştirmesi hedeflenmektedir.

Meslek elemanlarının, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları, İller Bankası gibi resmi kuruluşların yanında zemin ve kaya mekaniği konusunda uzmanlaşan özel kuruluşlarda çalışma olanağı vardır.

Ülkemizin yaşamış olduğu büyük depremler sonrasında Bayındırlık Bakanlığı tarafından getirilen zemin etüdü zorunluluğu nedeniyle, bu konuda faaliyet gösteren çok sayıda özel firma ve laboratuarların kurulmaya başlanması istihdam olanaklarını arttıracaktır.

Geoteknik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Geoteknik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Geoteknik mezunlarının görevleri şunlardır:

1- İnşaat mühendisinin, jeoloji mühendisinin gözetimi altında veya iş sahibi kişi, kurum, kuruluşların istekleri doğrultusunda incelenmesi istenen araziyle ilgili arazi ve laboratuvar çalışmaları yapar.
2- Arazinin yapısına göre ve talimatlar doğrultusunda gerekli sıklık ve derinlikten numuneler alır.
3- Alınan numuneleri analiz eder.
4- Arazi ve laboratuvar deneylerinin analiz sonuçlarını raporlaştırır ve ilgili birimlere sunar.
5- Mühendisle çalışanlar arasındaki teknik iletişimi sağlar.

Geoteknik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Geoteknik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Geoteknik okuyanlar, leride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Geoteknik teknikerleri arazi deneyleri ve numune alımı için açık arazide, çeşitli kimyasal analizler için de laboratuar ortamında çalışır. Açık arazi çalışmasında soğuk, sıcak, nemli, gürültülü ortamlarda bulunurlar. Karavan, çadır gibi mekanlarda barınmak durumunda kalabilirler.

Geoteknik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Geoteknik maaşlar 4000-4500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Geoteknik maaşları 2500-4000 lira arasındadır.

Geoteknik Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

2 yıllık bölümlerden mezun olanlar, çeşitli lisans programlarına dikey geçiş yapabilir. Dikey geçiş, DGS sınavı ile gerçekleşmektedir. Geoteknik bölümü mezunları da DGS ile bazı 4 yıllık bölümlere geçiş yapabilmektedir. Geoteknik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-İnşaat Mühendisliği

-Jeofizik Mühendisliği

-Jeoloji Mühendisliği

-Maden Mühendisliği

-Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği


2 Yıllık Geoteknik Bölümü Dersleri Nelerdir?

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Matematik, Temel Bilgi Teknoloji Kullanımı I, Fizik, Kimya, Tasarı Geometri, Jeoloji ve Kayaç Bilgisi, Türk Dili I, İngilizce.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Topografya ve Jeoloji Harita Bigisi,  Zemin Mekaniğine Giriş, İş Hukuku, Hidrojeoloji, Malzeme Bilgisi, Yapı Mekaniği, Türk Dili, İngilizce, Temel Bilgi Teknoloji Kullanımı II,Kaya Mekaniği, İş Güvenliği.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Mühendislik Jeolojisi, Jeofizik, Malzeme Mekaniği, Zemin Mek. I (Arazi Deneyi), Yapı Mekaniği II (Mukavemet), Elektrik ve Elektrik Motorları, Sondaj Tekniği, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Staj.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, İnşaat Temel Yapıları, Malzeme Mekaniği II, Gen. Mak. ve Mot. Bil.., Zemin Mekaniği II, Zemin İyileştirme Yöntemleri.

Geoteknik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Geoteknik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Geoteknik bölümüne son beş yılda ne yazık ki hiç kontenjan verilmedi.

Geoteknik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Geoteknik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Matematik jeoloji ve kimya alanlarına ilgili ve başarılı olmalı.
2- Açık havada (soğuk, sıcak, rutubetli vb.) çalışmaktan hoşlanmalı.
3- Laboratuvar ortamında çalışabilmeli.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
6-Fiziksel açıdan sağlam ve güçlü olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Ekip çalışmasını sevmeli.

Geoteknik Okuyanlar ve Geoteknik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Geoteknik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Geoteknik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Geoteknik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Geoteknik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5Wj7QGSyh8-TFwd-Rb-KrVQzslBc6umJaqorXVNaeB79bqqDrOyndGlFNFOabamD8j9FS9SQr6BJPKrCh494H9wYDyHsnfzj7OLgwzfxlFscP92fgVVNmGo_Jyhq3bBx_uABBFfl5kfJ7/s1600/geoteknik-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5Wj7QGSyh8-TFwd-Rb-KrVQzslBc6umJaqorXVNaeB79bqqDrOyndGlFNFOabamD8j9FS9SQr6BJPKrCh494H9wYDyHsnfzj7OLgwzfxlFscP92fgVVNmGo_Jyhq3bBx_uABBFfl5kfJ7/s72-c/geoteknik-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/geoteknik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/geoteknik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content