Evde Hasta Bakımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Evde Hasta Bakımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...


Evde Hasta Bakımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Evde Hasta Bakımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Evde Hasta Bakımı bölümü nedir, puan türü nedir, Evde Hasta Bakımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Evde Hasta Bakımı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Evde Hasta Bakımı iş imkanları
Evde Hasta Bakımı
Üniversite tercihleri konusunda bilgi sahibi olan veya bu konuda danışmanlık yapan birçok kişiye tercih edilebilecek en iyi 2 yıllık bölümleri sorsanız birçok bölümü sayarlar ama Evde Hasta Bakımını söyleyen çok az kişi vardır. Ataması kolay olmasına rağmen az bilinen bölümlerden biridir çünkü. Günümüz koşullarında bir bölümün tercih edilebilirliği, o bölümden mezun olduktan sonra kolay bir şekilde iş bulmaya bağlıdır. Eğer fazla beklemeden kamu kurumlarına memur statüsünde atanabiliyorsanız o bölüm iyi bir bölümdür diyebiliriz.

Evde Hasta Bakımı bölümü de bu kriteri kendisinde fazlasıyla barındırıyor. Bölümün okutulduğu üniversite sayısı sınırlı. Haliyle birikmiş bir mezun potansiyeli yok. Bu nedenle KPSS’de belli bir kontenjan verildiği zaman mezunlar düşük puanlarla çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarına atanabiliyor. En azından 2019 ve 2020 atamaları ize bunu fazlasıyla gösteriyor. 80 puan altında atanabilen sınırlı sayıda 2 yıllık bölüm var ve Evde Hasta bakımı da bu sınırlı sayıdaki bölümlerin başında geliyor. Şimdi dilerseniz bölümü tüm ayrıntıları ile tanıyalım.

2 Yıllık Evde Hasta Bakımı Bölümü Nedir?

Evde Hasta Bakımı bölümü, tedavilerini hastanelerde değil de kendi evlerinde sürdürmek zorunda kalan hastaların bakım ve tedavilerini yapacak, onların sağlık durumlarını takip edip ilgili kayıtları tutacak ve hasta yakınlarını hastanın durumu ile ilgili bilgilendirip onları çeşitli konularda eğitecek sağlık teknikerleri yetiştiren bir önlisans programıdır.

Bölüm birçok devlet üniversitesinde okutulmaktadır. Üniversite adayları tarafından ilgi gören bir bölüm olduğu için taban puanları biraz yüksektir. Ancak atanma kolaylığı ve taban puanları korelasyonuna bakarsak, puanların çok da yüksek olmadığını söyleyebiliriz.

Evde Hasta Bakımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

ÖSYM’nin üniversite yerleştirmelerinde kullandığı ana sistem YKS’dir. YKS, üç farklı oturumdan oluşan seçme sınavıdır. Bu üç oturumdan ilki TYT’dir. İşte, Evde Hasta Bakımı da dahil olmak üzere, tüm 2 yıllık bölümler için girilmesi gereken tek sınav TYT sınavıdır (oturumu). Bu sınav neticesinde tek puan türü hesaplanır ki bu puan türü de TYT puan türüdür. Bölümün eğitm süresi 2 yıldır.

Evde Hasta Bakımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Evde Hasta Bakımı mezunları kamuya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilecekleri gibi özel sektöre bağlı hastanelerde de kolaylıkla iş bulabilmektedir. Ancak kamu hastanelerine atanmak için, bilindiği gibi, KPSS’den yeterli puanı alıp rakipleri geride bırakmak gerekiyor. Aldığınız puanla atanıp atanmayacağınız ise bölümünüze verilen kontenjan sayısına ve başarı sıranıza bağlı biraz. Bazen KPSS’den yüksek puan alsanız dahi çok az sayıda kadro açıldığı için atanamayabiliyorsunuz. Bazen de atanacağınıza inanmadığınız bir puanla atanabiliyorsunuz çünkü ihtiyaç halinde çok sayıda kadro açılabiliyor. Evde Hasta Bakımı iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:

1- Devlet Hastaneleri
2- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri
3- Güçsüzler yurdu
4- Huzurevleri
5- Sivil Toplum Kuruluşları
6- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu
7- Üniversite Hastaneleri
8- Yaşlı bakımevleri
9- Yaşlılar için gündüz merkezleri

Yukarıda sıraladığımız tüm bu kurum ve kuruluşlar, bir maş karşılığında çalışabileceğiniz yerlerdir. Evde Hasta Bakımı mezunları serbest de çalışabilirler. Örneğin herhangi bir hastanın bakımını üstlenip sadece o hasta ile ilgilenebilirsiniz. Bu durumda maaşınız, hasta veya hasta yakınları ile yaptığınız anlaşmaya bağlı olarak düşük veya yüksek olabilmektedir.

Evde Hasta Bakımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Evde Hasta Bakımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda çalışsa da bu mesleği icra edenlerin yaptığı iş ve işlemler paralellik göstermektedir. Genel olarak Evde Hasta Bakıcısının görevleri şunlardır:

1- Bakım ve tedavisini üstleneceği hasta hakkında  gerekli bilgiyi toplar.
2- Hastanın genel sağlık durumunu belirler ve buna uygun bakım ve tedavi uygulamalarını seçer.
3 - Yaptığı tüm bakım ve tedavi uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutar, gerektiğinde hastanın doktoru ile bu bilgileri paylaşır.
4- Hastanın yaşamını sürdürdüğü alanı düzenler ve bu alanın daima temiz olmasını sağlar.
5 - Hastaya nasıl yaklaşılması gerektiği, nelerin yedirilip nelerin yedirilmemesi gerektiği ve benzeri konularda hasta yakınlarını bilgilendirir.
6- Bakım ve tedavide kullandığı alet ve cihazların hijyenine dikkat eder.
7 - İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyar.
8- Hastanın kullandığı ilaçlar hakkında hastayı ve hasta yakınlarını bilgilendirir.

Evde Hasta Bakımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Evde Hasta Bakımı mezunları için açılan kadrolar ‘’Sağlık Teknikeri’’ kadrolarıdır. Yani atananlar sağlık teknikeri unvanı ile atanır. Maaşlar da tekniker sıfatıyla ödenir. Hastanelerde mevcut döner sermaye gibi ek ödemeler sebebiyle maaşlarda küçük farklılıklar görülebilir. Ancak herhangi bir kamu kurumunda çalışanlar için Evde Hasta Bakımı maaşları 4300 lira civarındadır. Dediğimiz gibi döner sermaye ödemesi, kademe ve derece, sahip olunan çocuk sayısı, eşin çalışıp çalışmadığı gibi hususlar maaşın miktarını belirleyen unsurlardır.

Evde Hasta Bakımı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Herhangi bir önlisans programını okuyup mezun olanlar, DGS ile çeşitli lisans bölümlerine dikey geçiş yapma olanağına sahiptir. Her 2 yıllık bölümün geçiş yapabileceği bölümler farklıdır. Dikey geçiş yapılabilecek bölümler belirlenirken, aynı eğitimin verildiği bölümler dikkate alınır. Evde Hasta Bakımı ile benzer eğitim veren lisans bölümleri ise aşağıdadır. Evde Hasta Bakımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

-Beslenme ve Diyetetik

-Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

-Gerontoloji

-Hemşirelik

-Sağlık Yönetimi

-Sosyal Hizmet


2 Yıllık Evde Hasta Bakımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Aşağıda da görebileceğiniz gibi eğitim dört dönemden oluşuyor ve her dönem farklı dersler okutulabiliyor. Teorik derslerin dışında öğrenciler belirlenen tarihlerde ve yine belirtilen gün sayısı kadar staj uygulaması görüyor. Bölümde okutulan başlıca dersler şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Hasta Bakım İlke ve Uygulamaları-I, Bitkisel ve Doğal Ürünler, Hastalıklar Bilgisi, Anatomi, Fizyoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı I, Yabancı Dil I, Beslenme.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Psikiyatri, Nörolojik Hastalıklar, Hasta Bakım İlke ve Uygulamaları II, Farmakoloji, Bulaşıcı Hastalıklar, Mesleki İngilizce, Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı II, Yabancı Dil II, Meslek Etiği, Staj.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Romatolojik Hastalıklar, Hasta Bakımı İlke ve Uygulamaları-III, Sağlık Eğitimi, Meşguliyet Terapisi, Fitoterapi, İlkyardım, Türk Dili I, Bilimsel Ve Kültürel Etkinlikler.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2, Aktif Yaşlanma, Hasta Bakımı İlke ve Uygulamaları-IV, Kişiler Arası İlişkiler, Sağlık Yönetimi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Halk Sağlığı, Akut ve Kronik Hastalıklar, Türk Dili II,

Evde Hasta Bakımı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Değerli adaylar, bilmelisiniz ki bu devirde 2 yıllık bir bölüm okuyup meslek sahibi olmak zor. Mantıklı tercihler yapamadığınızda mezun olsanız dahi boşta kalabilir başka iş alanlarına yönelmek zorunda kalabilirsiniz. Önceliğiniz iş sahibi olmaksa elbette okumak istediğiniz bölümün KPSS atamalarına bakmalısınız. Evde Hasta Bakımı bölümü, günümüz için tercih edilebilecek ataması kolay bölümlerden biri. Sizler için son yıllarda yapılmış atamalarda Evde Hasta Bakımı mezunlarına verilen kontenjan ve taban puanlarını inceledik. Gerek 2019’da gerekse de 2020 yılında yapılan atamalarda 76 ve üzeri puanlarla çok sayıda alım yapıldı. Bundan sonra da atamaların devam edeceğini düşünüyoruz.

Evde Hasta Bakımı Okuyanlar ve Evde Hasta Bakımı Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Evde Hasta Bakımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Evde Hasta Bakımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Evde Hasta Bakımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisOqK1W16oy69JFvezPXuO9zojQfiOOVi1ZvE4IFIFJfbwehfdcDq-dMj7wfGaCA3WjNjypz_bW2cB6H7o8ZQZqVKuDvAlYmR3noyN9vwojFQETDBVwf4f0uUWSyrc3J95ZsJbC1e2cL7m/s320/evde-hasta-bakimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisOqK1W16oy69JFvezPXuO9zojQfiOOVi1ZvE4IFIFJfbwehfdcDq-dMj7wfGaCA3WjNjypz_bW2cB6H7o8ZQZqVKuDvAlYmR3noyN9vwojFQETDBVwf4f0uUWSyrc3J95ZsJbC1e2cL7m/s72-c/evde-hasta-bakimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/evde-hasta-bakm-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/evde-hasta-bakm-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content