Eser Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve İmkanları

Eser Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...


Eser Koruma bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Eser Koruma bölümü var. Aşağıda sırasıyla Eser Koruma bölümü nedir, puan türü nedir, Eser Koruma bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Eser Koruma dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
Eser Koruma iş imkanları
Eser Koruma
Anadolu toprakları, binlerce yıl boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Hatta bilinen en eski insan yapılarından biri olan Göbeklitepe Anadolu topraklarında yer almaktadır. Elbette ki o kadar çok uygarlığın yaşam sürdüğü bir bölgede, o uygarlıklardan bize kalan çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. İnsanların eski yaşam biçimleri, kültürleri, inanışları ve sosyal yaşamları hakkında bizi aydınlatan bu eserlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir.

İşte, Eser Koruma bölümü; sahip olduğumuz her türlü taşınabilir kültür varlıklarının geleceğe de aktarılması alanında çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda eğitilen öğrenciler, ülkemizin farklı bölgelerinde görev alarak üzerine düşen görevleri layıkıyla yapmaktadır. Bilindiği gibi Eser Koruma bölümü arkeoloji ile iç içedir. Gençlerimiz arkeolojiye de fazlasıyla ilgi duyduğu için bu bölüme de fazlasıyla ilgi duymaktadır. Az sayıda üniversitede okutulan Eser Koruma bölümünü tüm ayrıntıları ile tanıyalım:

Eser Koruma Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Ülkemizde bu bölümün eğitiminin verildiği üç üniversite vardır. Bu üç üniversite de devlet üniversitesidir. Eser Koruma bölümü olan üniversiteler şunlardır:

1- Ege Üniversitesi
2- Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
3- Kastamonu Üniversitesi

2 Yıllık Eser Koruma Bölümü Nedir?

Eser Koruma bölümü; arkeolojik ve etnografik tüm taşınabilir kültür varlıklarımızı ayrıntılı olarak inceleyen, bu kültür miraslarının bozulma sebeplerini belirleyen ve tüm bu bozulma nedenlerini ortadan kaldırarak kültür miraslarımızı koruyan ve onarımını gerçekleştiren meslek elemanlarını yetiştiren bir önlisans programıdır. Bölümün en temel gayesi bu eserleri gelecek nesillere aktarmaktır.

Eser Koruma Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

TYT sınavı ve bu sınavdan elde edilen TYT puan türü ile tüm önlisans bölümleri tercih edilebilmektedir. Ancak herhangi bir önlisans bölümünü tercih edebilmeniz için baraj puanı olan 150’yi geçmeniz gerekmektedir. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır.

Eser Koruma Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bölümden başarı ile mezun olanlar iş hayatına tekniker unvanı ile atılmaktadır. Eser Koruma mezunları kamuya bağlı kurumlarda görev alabilecekleri gibi alanla ilgili özel sektör kuruluş veya işletmelerinde de iş bulabilmektedir. Eser Koruma iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:

1- Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Müdürlüğüne bağlı müze ve restorasyon laboratuvarları
2- Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ilgili birimler
3- Belediyeler
4- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı birimleri
5- Özel müzeler
6- Arkeolojik kazılar
7- Özel restorasyon projeleri

Eser Koruma Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bölüm mezunlarının tekniker unvanı ile çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabildiğini söylemiştir. Bu teknikerler farklı alanlarda görev alabilseler de Eser Koruma mezunlarının başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

*** Koruma altına alınacak veya onarımı yapılacak eser için gerekli olan malzemeyi temin eder.
*** Gerçekleştirilecek projede çalışacak eleman sayısı ve bu elemanların niteliklerini belirler.
*** Arkeolojik kazı alanlarında yahut tarihi sit alanlarında koruma çalışmaları yapar.
*** Onarımı veya koruması gerçekleştirilecek eserlerle ilgili kayıtları tutar.
*** Müzelerde sergilenen eserlerin korunma planlarını oluşturur.
*** Çeşitli eser bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığı laboratuvar ortamını düzenler.

Eser Koruma Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Eser Koruma maaşları kamu kurumlarında çalışanlar için 4300 lira civarındadır. Göreve yeni başlayanlar bu miktarın az altında maaş alabilirken, kıdemli birinin daha yüksek maaş alması da mümkündür. Özel müzelerde çalışanların maaşı ise 3-4 bin lira arasında değişmektedir.

Eser Koruma Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Eser Koruma mezunları, istedikleri takdirde alanları ile ilgili bazı 4 yıllık bölümlere DGS ile geçiş yapma olanağına sahiptir. Eser Koruma mezunlarının dikey geçiş yapabileceği bu bölümlerden bazılarının iş bulma imkanı kısıtlı olsa da Mimarlık ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümleri istihdam alanları bakımından geniştir. Özellikle mimarlık bölümünden mezun olanlar kamuya da kolayca atanabildiği ve maaşlarının veya kazançlarının da yüksek olması sebebiyle bu bölüm dikey geçiş için ideal olabilir. Eser Koruma dikey geçiş bölümleri şunlardır:

-Çini Tasarımı ve Onarımı

-El Sanatları

-Geleneksel Türk Sanatları

-İç Mimarlık

-İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

-Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım

-Mimarlık

-Şehir ve Bölge Planlama

-Tezhip Sanatı


2 Yıllık Eser Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?

Eser Koruma dersleri her bölümde okutulan genel dersler ile meslek bazlı derslerden oluşmaktadır. Öğrenciler henüz eğitim sürecinde çeşitli uygulamalar yaparak deneyim kazanmaktadır. Bölümde okutulan dersler şunlardır:

1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Atatürk İlke ve İnk. Tarihi –I, Türk Dili-I, Yabancı Dil-I, Temel Bilgi Teknolojileri, Eski Eserlerin Korunması ve Onarım İlkeleri-I, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Terminolojisi-I, Anadolu Uygarlıkları, Müzecilik, Sergileme ve Depolama.

1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi 2, Türk Dili 2, Yabancı Dil 2, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Terminolojisi 2, Sanat Tarihi, Eski Eserlerin Korunması ve Onarım İlkeleri 2, Metal Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları, Organik Eser Bilgisi ve Bozulmaları.

2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Metal Malzeme Koruma ve Onarımı-I, Taş Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları, Organik Eserlerde Önleyici Koruma-I, Mesleki Teknik Resim-I, Fotoğrafla Belgeleme, Girişimcilik.

2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Metal Malzeme Koruma ve Onarımı 2, Taş Malzeme Koruma ve Onarımı, Alçı Revzen Koruma ve Onarımı, Organik Eserlerde Önleyici Koruma 2, Mesleki Teknik Resim 2, Cam - Porselen Bozulmaları ve Onarımı.

Eser Koruma Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bilindiği gibi kamuya personel alımları ekseriyetle KPSS atamaları yoluyla yapılmaktadır. Ancak Eser Koruma mezunlarına 2015 ve 2020 yılları arasında (incelediğimiz yıllar) herhangi bir kadro açılmadığı için devlet kurumlarına atanan kimse olmamıştır.

Eser Koruma Okuyanlar ve Eser Koruma Bölümü Yorumları

Tercih edilecek bölümlere iki farklı pencereden bakılmalıdır. Birincisi, ilgili bölümün atamasının olup olmadığı, ikincisi ise o bölümün ilgi ve yeteneklerinize uygun olup olmadığıdır. Ne yazık ki iş olanakları bakımından Eser Koruma bölümü tercih edilecek bir bölüm değildir; zira ataması neredeyse yoktur. Bununla birlikte ilgilileri için gerçekten de zevkli bir bölümdür. Kararı vermek de elbette size düşüyor.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Eser Koruma iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Eser Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve İmkanları
Eser Koruma Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları ve İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghcUXYde00oUNZq-Wubbvvc5G6xjCBUH271gB5o5N1fFymTrx8WgaUTBYJ8YKzKbKC867DfEcphPQ7QXaFG_di1qnOkWCBXRvTg3EvV8WO3dfXQZYzqAlFTuLWiSxX6mLwRSI-Be-v4wai/s320/eser-koruma-bolumu.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghcUXYde00oUNZq-Wubbvvc5G6xjCBUH271gB5o5N1fFymTrx8WgaUTBYJ8YKzKbKC867DfEcphPQ7QXaFG_di1qnOkWCBXRvTg3EvV8WO3dfXQZYzqAlFTuLWiSxX6mLwRSI-Be-v4wai/s72-c/eser-koruma-bolumu.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/eser-koruma-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/eser-koruma-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content