Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Bilgisayar Programcılığı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Bilgisayar Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bilgisayar Programcılığı bölümü nedir, puan türü nedir, Bilgisayar Programcılığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Bilgisayar Programcılığı dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İstatistikler hakkında bilgi sahibi değilim; ama bana ‘’Türkiye’de en çok üniversitede bulunan bölüm hangisidir?’’ diye sorsalar hiç düşünmeden Bilgisayar Programcılığı derdim. Evet, Bilgisayar Programcılığı bölümü gerek devlet üniversitelerinin gerekse de özel üniversitelerin neredeyse tamamında bulunuyor. Hatta bir Üniversitenin farklı ilçelerde farklı meslek yüksekokulları varsa ayrı ayrı ilçelerde de bulunuyor.

Kabul ediyorum, devir bilgisayar, internet ve programcılık devri. Ama ülkemizde gerçekten bu kadar Bilgisayar programcısına ihtiyaç duyuluyor mu ki sürü gibi bölüm açıyorlar. Öğrenciler bir şekilde bir şeylere umut bağlıyor, bölümü okuyor ama bölüm bittiğinde çok azının elinde eliz yüzü düzgün bir iş oluyor. Hele de üniversiteler yeterli eğitimi vermeyince veya öğrenciler kendi kendini yetiştirmenin yolunu bulmayınca işler daha da berbat hale geliyor. Herhangi bir bilgisayar bölümü okumamama rağmen birçok bilgisayar programcılığı mezunundan çok daha iyi kullanıyorum bilgisayarı. Yanlış anlamayın, bunu kendimi övmek için değil, bilakis onları yermek için söylüyorum.

 Birçok öğrenci eğitim süresi boyunca teorik derslere odaklanıyor. Sınavlardan puanımı alayım, sınıfı geçeyim derdinde. Sonra ezberledikleri o bilgiler birkaç ay içinde unutuluyor. Oysa Bilgisayar Programcılığı öğrencilerinin bilgisayarı elinden düşürmemesi gerekir. Yeni uygulamaları, programlamaları sürekli takip etmesi gerekir ki aldıkları eğitimin veya harcadıkları onca zamanın hakkını verebilsin.

Dediğim gibi Bilgisayar Programcılığı her şehrimizde bulunduğu için, bölüm araştırması yapan öğrenciler bir şekilde bu bölüm ile de karşılaşıyor ve bölüm hakkında bilgi edinmek istiyorlar. Size lazım olabilecek tüm bilgileri en güncel haliyle bu yazıda bir araya getirdiğimizi söyleyebilirim. Şimdi Bilgisayar Programcılığı nedir, Bilgisayar programcılığı ne iş yapar sorularına ayrıntılı olarak değinelim:

2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir?

Bilgisayar Programcılığı bölümü; bilgisayar ve programlamanın etkin olduğu tüm mecralarda çalışabilecek, teknolojiyi bilen ve sürekli takip eden, elde ettiği bilgi ve verileri üretime dönüştürebilen, sektördeki uygulama ve faaliyetleri eleştirel ve analitik bir şekilde düşünerek gerçekleştirebilen, bilgisayar kullanımının yanı sıra kendisini her yönüyle geliştirebilen deneyimli ve eğitimli meslek elemanları yetiştirmeyi hedefleyen 2 yıllık bir önlisans programıdır. 

Artık 21. Yüzyılda yaşıyoruz ve günlük neredeyse tüm iş ve işlemlerimiz internet ortamında görülüyor. Böyle bir devirde bilgisayar ve interneti en etkili şekilde kullanabilmek hem zamandan hem de paradan kazanmak anlamına gelir.Bunun bir yolu da Bilgisayar Programcılığı gibi bölümler okuyarak işin eğitimini almak ve kendini geliştirmektir.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bildiğiniz gibi ÖSYM’nin üniversitelere öğrenci yerleştirmede gerçekleştirdiği temel sınav YKS’dir. YKS üç farklı oturumda gerçekleşmektedir. YKS-1, YKS-2 ve YKS-3 olarak da adlandırılan bu oturumların diğer isimleri sırasıyla TYT, AYT ve YDT’dir.

Bütün 2 yıllık bölümler için bizi ilgilendiren oturum TYT oturumudur. TYT oturumu, iki yıllık bölümler için gerçekleştirilir. Tüm 2 yıllık bölümlere yerleştirmeler TYT’den alınan puan üzerinden yapılır. Bilgisayar Programcılığı için de girmeniz gereken sınav da işte TYT sınavıdır.
Peki, bahsettiğimiz bu AYT ve YDT ne oluyor? AYT lisans bölümlerine yerleştirmede kullanılıyor. YDT ise yabancı dil bölümleri için yapılıyor. AYT’ye girebilmeniz için TYT baraj puanını geçebilmeniz gerekiyor.

Bilgisayar Programcılığı eğitim süresi 2 yıldır. Bu iki yıl dört bölüm halinde verilir. Her dönem aldığınız dersler değişir. Eğitim süresince teorik dersler verilirken uygulamalı dersler de görürsünüz ve eğitimin bir bölümünde staja tabi tutulursunuz.
 
bilgisayar programcılığı ne iş yapar maaşı
Bilgisayar Programcılığı Bölümü

Bilgisayar Programcılığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bilgisayar Programcılığı mezunlarına hemen hemen her kurum, kuruluş, firma ve şirkette ihtiyaç duyulur. Bu nedenle bir Bilgisayar programcılığı mezunu hem kamuda yani devlette hem de özel sektörde çalışma imkanı elde edebilir.
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına atamalar KPSS ile gerçekleştirilir. Bazen de açıktan atamalar yapılır ve bu durumda da çoğunlukla KPSS puanının yanında katılacağınız sözlü mülakat puanınız da dikkate alınır. Bilgisayar programcılığı ne iş yapar sorusuna karşılık aşağıda yer alan iş olanaklarını sıralayabiliriz:

1- Bilgisayar Programcılığı mezunu kamu hastanelerinde, üniversite hastanelerinde veya özel hastanelerde çalışabilir.
2- MEB’e bağlı okullarda veya özel okullarda memur statüsünde görev alabilir
3- Üniversitelerin bilgi-işlem departmanlarında çalışabilir.
4- İl ve ilçe belediyelerinde faaliyet gösterebilir.
5- Bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı taşra teşkilatlarına atanabilir.
6- Giyim, gıda ve benzeri ürün satış mağazalarında çalışabilir.
7- Web Tasarım firmalarında ve bilgisayar ve ürünleri satışı yapan firmalarda çalışabilir.
8- Reklam ajansları veya
9- Teknik Servislerde görev alabilir.

Bilgisayar Programcılığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Yukarıdaki başlıkta da belirttiğimiz gibi Bilgisayar Programcılığı mezunları birçok farklı sektör ve kurumda görev alabiliyor. Bu nedenle net bir görev tanımından bahsetmek pek mümkün değil. Ancak mezunları yaptıkları genel işleri düşünürsek görev ve sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1- Firma veya kurum içi yazılım programları oluşturmak amacıyla kod yazar.
2- Çalıştığı kurum veya işletmenin işleyişi daha kolay hale getirmek için yeni yaılım kodlamaları üzerinde çalışır.
3- Oluşturacağı programın amacını belirler ve bunu yetkili kişi veya müşterilerle paylaşır.
4- ihtiyaçları doğrultusunda yaptığı programları öncelik sırasına koyar.
5- Çalıştığı firma, şirket veya kurumun her türlü bilgi ve dosyasını kayıt altına alır ve bunları güvenli bir şekilde muhafaza eder.
7- Yetkililerin istediği bilgi veya belgeyi onlara iletir.
8- Firma veya kurumunun kullandığı programlama ve yazılımları kontrol ederek daha güvenilir hale getirmeye çalışır.
9- Oluşturduğu programlama ve yazılımların kullanım kılavuzlarını hazırlayarak müşterilen bunları daha iyi kullanabilmesini sağlar.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Bilgisayar Programcılığı mezunları o kadar farklı sektörlerde çalışma olanağı buluyor ki bunlar için net bir maaş belirtmenin çok da anlamlı olmayacağını söyleyebiliriz. Ama dediğimiz gibi KPSS atamaları ile devlet kurumlarına atananlar 3500 lira civarında maaş almaktadır. Bu miktar işe yeni başlayan bilgisayar programcısı maşı sayılır. Uzun yıllardır görevde olan, özellikle de eşi çalışmayan bir mezun çok daha fazlasını alabilmektedir.
Özel sektörde ise durum biraz daha kötü. Özel sektöre ait herhangi bir işletmede çalışanların ekserisi asgari ücretle (2500 lira civarı) çalışmaktadır. Çok iyi bir firmada çalışanları istisna olarak saymamız gerekir tabii ki...

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Ben sıradan bir 2 yıllık bölümde okuyor olsam ve dikey geçiş yapabileceğim bölümler arasında da Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliğini görsem işi gücü bırakır DGS’ye yüklenir ve bu bölümlerden birisine dikey geçiş yapma hakkını kazanırım. Bilmeyenler için küçük bir bilgilendirme yapayım:
DGS, diğer adıyla Dikey Geçiş Sınavı; önlisans mezunlarının lisans bölümlerine geçebilmesi için her sene yapılan bir sınavdır.Bu sınav yapıldıktan sonra lisans bölümleri bulunan üniversiteler, alacakları öğrenci sayısı kontenjanını belirler. Önlisans mezunları da DGS’den aldıkları puan ve üniversitelerin verdiği kontenjan neticesinde istedikleri bölümü tercih ederek o bölümün üçüncü sınıfından eğitimlerine devam ederler. Bilgisayar Programcılığı mezunlarının dikey geçiş yapabileceği bölümler aşağıdaki gibidir.

1- Bilgisayar Mühendisliği
2- Fizik
3- Bilgisayar Bilimleri
4- Matematik-Bilgisayar
5- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
6- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği
7- Uzay Mühendisliği
8- Bilgisayar-Enformatik
9- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
10- Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
11- Endüstri Mühendisliği
12- İstatistik
13- İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
14- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
15- Bilişim Sistemleri Mühendisliği
16- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
17- Fizik Mühendisliği
18- Meteoroloji Mühendisliği
19- Yazılım Mühendisliği

2 Yıllık Bilgisayar Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar Programcılığı dersleri size zor gelmesin. İnanın bölüme yerleştikten sonra Bilgisayar hakkında pek çok şey bilmiyorsanız dahi bu dersleri kolaylıkla geçebilirsiniz. Bilgisayar Programcılığında dönem dönem okutulan dersler aşağıdaki gibidir.

1. Yıl 1. Dönem Dersleri
Algoritma ve Programlamaya Giriş, Entegre Ofis, Sayısal Elektronik, İngilizce I (ENG), Genel Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Teknolojinin Bilimsel İlkeleri, Türk Dili I.
1. Yıl 2. Dönem Dersleri
Bilgisayar Yardımıyla Tasarım ve Modelleme, İnternet Programcılığı I, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I, Veri Yapıları ve Programlama, İngilizce II (ENG), İş Sağlığı ve Güvenliği I, Mesleki Matematik, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II.
2. Yıl 1. Dönem Dersleri
Nesne Yönelimli Programlama, Bilgisayar Donanımı, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri II, Bilgisayar Ağ Sistemleri, Mesleki İngilizce I.
2. Yıl 2. Dönem Dersleri
Görsel Programlama, İşletim Sistemleri, Sistem Analizi ve Tasarımı, Mikrobilgisayar Sistemleri ve Assembler.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bilgisayar Programcılığı mezunlarının KPSS konusunda şanslı olduğunu söyleyemeyiz; ama tamamen umutsuz vak'a durumu da yok elbette. Aslında ülkemizde bilgisayar programcılarına gerçekten ihtiyaç duyuluyor fakat mezun sayısı o kadar çok ki yaptıkları atamanın veya verdikleri kontenjanın pek bir anlamı olmuyor. Rakip sayısı yüksek, haliyle KPSS atama puanları da yüksek oluyor. Son birkaç yılda yapılan atamalara baktığımızda en düşük puanın 84 olduğunu görüyoruz. Yani KPSS ile bir kamu kurumuna atanmak istiyorsanız en kötü senaryoyla 85 ve üzeri puan almanız gerekiyor.

Bilgisayar Programcılığı Okuyanlar ve Bilgisayar Programcılığı Bölümü Yorumları

Arkadaşlar sizler için Bilgisayar Programcılığı hakkında yapılmış yorumları derledik ve işinize yarayabileceğini düşündüklerimizi buraya aktardık. Ayrıca site ziyaretçilerimizin yaptığı diğer yorumlar da yazının altında yer almaktadır:

Ali Şahabat diyor ki:
‘’Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde bilişim sektöründe faaliyet gösteren her alanda çalışabilirsiniz. Herhangi bir kuruma bağlı olmak zorunda da değilsiniz bu arada. Dilerseniz kendi işinizi kurup freelance çalışabilir, kazancınızı kendiniz elde edebilirsiniz. Bunun birçok yolu var. Alanınızla veya iyi olduğunuz bir alanda web sitesi açarak bunu gerçekleştirbilirsiniz örneğin.’’

Emrullah Saku diyor ki:
‘’Aslında gerek dünya genelinde gerekse de Türkiye’de çokça ihtiyaç duyulan bir bölüm. Bilgisayar Programcılığı mezunları yazılım şirketlerinde, firmaların bilgi işlem merkezlerinde kolaylıkla iş bulabilir.’’

Kerim Esra Biricik diyor ki:
‘’Bize zamanında bu bölümün geleceğin bölümü olduğu söylenip durdu. Ama her yerde bölüm açılıp öğrenciler de bölüme yüklenince artık bir anlamı kalmadı. Artık 5 yaşındaki bir çocuk bile bilgisayarı çok iyi bir şekilde kullanabiliyor neredeyse. Durum böyle olunca ille de bölüm mezunu aramıyorlar. Haa, İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde belki iş bulursun ama o da tanıdığın olursa veya ayrıcalığın varsa.’’

Pişman diyor ki:
‘’Arkadaşlar, ben de bu bölümde okuyorum. Sözelciyim ve bölümü kazandım. Ama burada lanet olası matematik var ve ben bir halt anlayamıyorum. Bölümü yazmadan önce derslerine mutlaka bakın; yoksa sizi strese sokacak derslerle karşılaşabilirsiniz. Sırf bu yüzden bölümü yarıda bırakanları biliyorum.’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Bilgisayar Programcılığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
  1. bu bölüm ile ilgili fikir sahibi olmak için açtık kendi görüşlerini yazıp durmuşsun. sen bilgi ver yorum yapma.yok iş bulurmuş yok bulamazmış sana ne.ozaman okuma yazma öğrenmeye de gerek yok nasılsa herkez biliyor boşa öğrenmeyelim.

    YanıtlaSil
  2. maaş konusunda düzeltilme yapılmalı

    YanıtlaSil
  3. Bakabilirsiniz: https://cachedcodes.com/blog/bilgisayar-programciligi-ne-is-yapar

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bilgisayar Programcılığı bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitf8EZRA6z-L0Mn59j2V-8PozaPgFHY4rKxENfsl2qW_IkEFB81Zcy82pANEesTbiME8yHw1JAszNbDxFPNgU0595XG6DP0xY730i76tmmPt2f4sX2NrbawSi0OuuViq00xmHMPPj8g_c2/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitf8EZRA6z-L0Mn59j2V-8PozaPgFHY4rKxENfsl2qW_IkEFB81Zcy82pANEesTbiME8yHw1JAszNbDxFPNgU0595XG6DP0xY730i76tmmPt2f4sX2NrbawSi0OuuViq00xmHMPPj8g_c2/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/bilgisayar-programclg-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/bilgisayar-programclg-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content