Bağcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi

Bağcılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.

Bağcılık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Önlisans ve lisans bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 2 yıllık Bağcılık bölümü var. Aşağıda sırasıyla Bağcılık bölümü nedir, puan türü nedir, Bağcılık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, Bağcılık dikey geçiş bölümleri ve atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’de sadece Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulunda eğitimi verilen Bağcılık bölümü, her sene öğrenci alımına devam ediyor. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında bölüme ayrılan kontenjan dolmadı. Anlayacağınız, bölümü tercih eden herkes yerleşti. Bağcılık bölümüne verilen kontenjanların dolmaması, bu bölüme talep olmadığını gösteriyor; çünkü böyle bir mesleği icra etmek için ille de üniversite okumaya gerek yok.

Uygun koşullarda yeterli araziniz varsa, okuma yazmanız olmasa dahi bu mesleği icra edebilirsiniz. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki bir işin eğitimini alıp o işi profesyonelce yapmak çok daha kazançlı olacaktır. Dilerseniz şimdi Bağcılık bölümünü daha yakından tanıyalım:

2 Yıllık Bağcılık Bölümü Nedir?

Bağcılık bölümü; kaliteli üzüm yetiştirilmesi ve üzümden şarap, sirke, pestil,kuru üzüm gibi ürünlerin üretilmesinde ziraat mühendisine yardımcı olarak çalışabilecek eğitimli ve deneyimli meslek mensupları yetiştiren 2 yıllık bir bölümdür. Bölümü bitirenler Bağcılık Teknikeri unvanını alır. Bağcılık Teknikeri, üzüm asmalarının dikiminden, ürünlerin hasat edilmesine ve üzüm ürünlerinin üretilmesine kadar her aşamada etkin rol oynar.

Bağcılık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Bağcılık bölümüne giriş TYT puan türü ile gerçekleşiyor. Bağcılık bölümü için TYT’ye girip en az 150 puan almanız gerekiyor. Bu, TYT için belirlenen baraj puanıdır. Aslında bu bölüme yerleşebilmek için çok da yüksek puan almanıza gerek yok; çünkü geçen sene bu bölüme yerleşen kişi sayısı kontenjandan daha azdı.
Bağcılık programının eğitim süresi 2 yıldır. Her dönem dersler değişir ve eğitim toplamda 4 dönem halinde verilir.
 
bağcılık bölümü ne iş yapar
Bağcılık Bölümü

Bağcılık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Bağcılık mezunları; özel sektöre veya devlete ait bağlar, şarap ve meyve suyu fabrikaları, Tarım Bakanlığına bağlı Bağcılık Araştırma Enstitülerinde çalışabilirler. Ancak, teknik ziraatın gelişmesiyle bu alanda yetişmiş, bilgili elemanlara ihtiyaç artmaktadır.
Kamur kurumlarına atanabilmek için ciddi bir KPSS hazırlık süreci geçirmelisiniz. Açık söylemek gerekirse KPSS’ye çalışmak da başlı başına yeterli değil; çünkü çoğu atamada Bağcılık bölümüne kontenjan ayrılmıyor. Bu nedenle bölümü tercih ederken özel sektöre talim olabileceğinizi önceden kabullenmeniz gerekir.

Bağcılık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Bağcılık teknikeri görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
1- Yetiştirilmesi tasarlanan üzüm cisine uygun toprağı belirler ve uygun asma fidanları seçer.
2- Asmaları aşılar ve bağın toprağı gübreler.
3- Üzüm asmalarını çeşitli  zararlılardan korumak için gerekli ilaçlama, zararlı otları temizleme gibi tedbirleri alır.
4- Hasat zamanını ve yöntemini belirler.
5- Üzümleri ve üzümden elde edilen diğer ürünleri toplatark uygun koşullarda pazara sunar.
6- Üzümlerin işlenerek şarap, sirke, şıra, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütür.

Bağcılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde çalışan bir Bağcılık Teknikeri 2500-3500 lira arasında maaş alırken kendi bağını yetiştiren serbest bir çiftçinin kazancı, yetiştirdiği üzüm asması sayısıncadır. Araziniz ne kadar geniş olursa ve bilinçli tarımı ne oranda yaparsanız o derece kazanç elde edersiniz.
Bir kamu kurumuna atanmayı başaranlar ise tekniker sıfatı ile maaş alır ki bu oran da 3500-4000 lira dolaylarındadır.

Bağcılık Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri, DGS ile Hangi Bölümlere Geçiş Yapabilir?

Bağcılık mezunları aşağıda listelediğimiz lisans programlarına dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Bunun için DGS’ye girmeleri ve bu sınavdan yeterli puanı almaları gerekmektedir.
1- Bahçe Bitkileri
2- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
3- Bitki Koruma
4- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
5-  Organik Tarım İşletmeciliği
6- Tarla Bitkileri
7- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

2 Yıllık Bağcılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bağcılık bölümünde okutulan dersler aşağıdaki gibidir. Görüldüğü gibi teorik derslerin yanında uygulamalı dersler de okutulmaktadır.
1. Sınıf Dersleri
Genel Seracılık, Asma Islahı, Bağ Zararlıları, Matematik, Toprak Bilgisi, Bağ Ekolojisi, Terbiye Ve Budama, Genel Botanik, Asma Morfolojisi,Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı.
2. Sınıf Dersleri
Girişimcilik, Sirke Ve Salamura Teknolojisi, Bağlarda Gübreleme, Üzüm Değerlendirme Ve Ekspertiz, İş Sağlığı Ve Güvenliği, Şarap Ve Şıra Teknolojisi, Bağ Tesis Tekniği, Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği, Uygulamalı Bağcılık, Asma Fidanı Üretim Teknikleri, Gıda Güvenliği.

Bağcılık Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Ne yazık ki Bağcılık mezunları kamuya atanma konusunda pek şanslı değil. Bağcılık mezunu alımı en son 2019’da yapıldı ve bu atamada sadece bir kişi alındı. 1 kişi Bitlis’e Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak 80 puanla yerleşti.

Bağcılık Okuyanlar ve Bağcılık Bölümü Yorumları

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de bu içeriğimizi zenginleştirmek ve daha işlevsel hale getirmek için Bağcılık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Bağcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bağcılık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Hakkında Bilgi
Bağcılık bölümü nedir, ne iş yapar, maaşları, dersleri, iş imkanları, KPSS atama puanları, yorumları ve dikey geçiş hakkında bilgileri derlediğimiz güncel bir yazı.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQe7ZyV7H7z6QJuXQRO3q084pCslboLLnGqQuWCBXQiXz6Yt8feEsYCIqWFlQ5Rmz0XiR9kUOPR8X7hi1B9ThOdOR7u9h2O9SZXH0_meJWSSAfjgahk_vtsaciEg7EHpvmkmtZ4SqErnsB/
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQe7ZyV7H7z6QJuXQRO3q084pCslboLLnGqQuWCBXQiXz6Yt8feEsYCIqWFlQ5Rmz0XiR9kUOPR8X7hi1B9ThOdOR7u9h2O9SZXH0_meJWSSAfjgahk_vtsaciEg7EHpvmkmtZ4SqErnsB/s72-c/
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/04/bagclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/04/bagclk-bolumu-nedir-ne-is-yapar-maaslar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content